Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

  • Wooncoöperatie realiseert duurzaam én circulair woongebouw

    In het voorjaar van 2018 won het initiatief De Warren de tender om op een locatie op het Centrumeiland van IJburg een gebouw voor een wooncoöperatie te realiseren. Het initiatief scoorde maximaal op duurzaamheid. Hoe gaan de initiatiefnemers dat aanpakken? Bestuurslid Gerard Roemers vertelt.

  • “Hoogstens 10-20 procent van de behoefte kan uit hergebruik komen”

    Het bouwen en renoveren van woningen wordt er niet simpeler op. Naast alle bouwkundige eisen moeten we naast energieneutraal, aardgasvrij, klimaatadaptief, natuurinclusief nu ook circulair gaan bouwen. Maximaal hergebruik van bouwmaterialen moet de norm worden. Wat komt er op de woonsector af?

  • Eerste proeve van nieuwe aanpak stedenbouw

    Sinds 2012 is de Amsterdamse Buiksloterham een proeftuin voor circulaire gebiedsontwikkeling. Na de idealistische zelfbouwers, CPO-groepen en waterbewoners van Schoonschip zijn er nu ook bijzondere initiatieven van woningcorporaties en (kleine) ontwikkelaars. Toch moet er nog veel gebeuren voordat alle kringlopen zijn gesloten en bewoners in hun eigen (duurzame) energiebehoefte voorzien.

  • Prijsvraag moet kennis en kunde bij corporaties vergroten

    Met de prijsvraag ‘Op weg naar een circulaire stad’ wil de gemeente Amsterdam woningcorporaties stimuleren hun kennis en kunde met betrekking tot circulaire principes te verdiepen. Er valt nog een wereld te winnen, blijkt uit een rondgang langs vier deelnemers. Woensdag presenteren de winnaars hun voorstel bij PakhuisNUL20.

  • Naam: Jolein Baidenmann

    Jolein Baidenmann is grondstoffenregisseur bij de Metropoolregio Amsterdam. Zij is onder andere aanjager van de werkgroepen Circulair Bouwen & Slopen en Circulair Inkopen. De MRA heeft forse circulaire ambities. Maar, waarschuwt ze aan het einde van het gesprek: “Transitieleer is een kwestie van lange adem. Zo gaat het met fundamentele veranderingen in de samenleving.”

  • Nieuw register faciliteert de circulaire economie

    Gebouwen zijn een tijdelijke opslag van producten en materialen. Dat is in het kort de filosofie achter Madaster, de materialenvariant van het bekendere Kadaster. “Madaster is een voorwaarde voor een circulaire economie”, stelt directeur Martijn Oostenrijk.

Tweede verdieping

  • Rochdale pioniert met renovatie gemengd complex met huurders en eigenaren

    In de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord is Rochdale begonnen met de renovatie van vier complexen. Het is de eerste renovatie in Amsterdam van gemengde corporatiecomplexen, met particuliere eigenaren en huurders. Het in elkaar schuiven van de verschillende overlegstructuren was een hele puzzel.

Derde verdieping

  • Actieplan Amsterdam: naar 10 procent van woningbestand in 2040

    Met een ambitieus actieplan wil de gemeente Amsterdam de wooncoöperatie een stevige impuls geven. De hoofdstedelijke woningmarkt moet over twintig jaar voor 10 procent uit wooncoöperaties bestaan, goed voor 40.000 woningen. Volgens wethouder Laurens Ivens draagt dat bij aan een socialere stad: betaalbare woningen en nieuwe gemeenschappen. Heeft dat kans van slagen?

Kort bestek

  • Buurtbemiddeling: al 15 jaar een beproefd concept

    Burenruzie is van alle tijden, maar het aantal gevallen van overlast stijgt al jaren. Vooral het aantal overlastgevallen door verwarde personen neemt sterk toe. Woningcorporaties trokken onlangs weer aan de bel om dit probleem beter aan te pakken. Een belangrijke partner bij die aanpak is Beterburen. Deze organisatie voor buurtbemiddeling bestaat inmiddels 15 jaar. Er zijn 245 vrijwilligers actief in Amsterdam, Zaanstreek/Wormerland, het Amstellandgebied en Edam/Volendam.

  • Wel werk maar geen woning

    Wel werk maar geen dak boven je hoofd. In die penibele situatie verkeren steeds meer Nederlanders. Bijvoorbeeld zzp’ers die de hoge woonlasten niet meer kunnen betalen, mensen die gescheiden zijn en anderen die door wat voor oorzaak dan ook hun huis kwijtraken. Deze ‘economische daklozen’ kunnen geen beroep doen op de reguliere maatschappelijke opvang: te zelfredzaam. Maar wat dan?

  • Tien vragen over nieuwe regels kamerverhuur

    Het meest controversiële onderdeel van de nieuwe huisvestingsverordening die Amsterdam per 1 januari wil invoeren is de nieuwe regelgeving voor woningdelen. Wethouder Ivens wil daarmee bestrijden dat ongebreideld woningen worden opgekocht en opgesplitst in kamers, met prijsopdrijving, afname van sociale cohesie in wijken en overlast tot gevolg. Studenten maken zich grote zorgen dat ze hun kamer verliezen en het aantal kamers flink zal afnemen. Ook de woningcorporaties zijn tegen de nieuwe regels. Hoe zit het nu met de nieuwe regels?

  • Sociale voorraad groeit weer in Amsterdam en Zaanstad, afname in Haarlem

    De Amsterdamse woningcorporaties hebben met hun huurders en de gemeente weer prestatieafspraken gemaakt. Dat levert een trendbreuk op: het aantal sociale huurwoningen in de hoofdstad gaat weer toenemen. Alle voorgenomen investeringen worden mede gefinancierd met verkoop van sociale huurwoningen en huurverhogingen boven inflatieniveau. De olifant in de kamer: de verhuurderheffing. Een greep uit de artikelen over dit onderwerp.

  • Trendbreuk bij Amsterdamse Prestatieafspraken 2020-2023

    De Amsterdamse woningcorporaties hebben met hun huurders en de gemeente weer prestatieafspraken gemaakt. Dat levert een trendbreuk op: het aantal sociale huurwoningen in de hoofdstad gaat weer toenemen. Alle voorgenomen investeringen worden mede gefinancierd met verkoop van sociale huurwoningen en huurverhogingen boven inflatieniveau. De olifant in de kamer: de verhuurderheffing.

  • Forse wijzigingen in nieuwe huisvestingsverordening Amsterdam

    Amsterdam krijgt in 2020 een nieuwe huisvestingsverordening. Dat gaat niet ongemerkt voorbij. Er was een veertigtal inspraakreacties aangemeld bij de raadscommissie Wonen. De meeste hadden te maken met de nieuwe regels voor woningdelen en bed & breakfasts. Voor de exploitatie van een Bed & Breakfast is voortaan een vergunning nodig. Bovendien komt er een maximum per wijk. Ook bij woningdelen komen er quota, per wijk en per pand, en is er voortaan een individueel huurcontract nodig. Zorg- en onderwijspersoneel krijgt voorrang op bepaalde woningen en Amsterdamse jongeren krijgen voorrang op Amsterdamse jongerenwoningen.

Woonbarometer

  • De woningmarkt in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) lijkt zich te stabiliseren.

    Zo vlakt de sterke daling van het aantal woningverkopen af en duiden ook andere indicatoren op een minder grillige woningmarkt. Dat blijkt uit de cijfers die Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) eind november bekend maakte op het congres Woningmarkt Metropoolregio.

Bouwen in de MRA

  • Interview: directeur John van Nimwegen zet in op groei

    Een stortvloed aan regelgeving en verantwoordingsplichten maakt kleine woningcorporaties het leven zuur. Toch wil WormerWonen zelfstandig blijven. Directeur-bestuurder John van Nimwegen zoekt het in samenwerking met andere corporaties en groei. De corporatie wil de komende jaren honderden woningen bouwen. De behoefte is er, dat is het probleem niet.

Redactioneel

  • Redactioneel #101

    Het bouwen en renoveren van woningen wordt er niet simpeler op. Naast alle bouwkundige, brandveiligheids- en milieueisen moeten we nu ook energieneutraal, aardgasvrij, klimaatadaptief, natuurinclusief én circulair gaan bouwen. Voelt u al wat lichte irritatie opborrelen? Lees dan toch nog even door. Achter meer hergebruik schuilt namelijk een moeilijk te negeren logica. Het gaat in de bouw om enorme hoeveelheden grondstoffen. Dat sommige daarvan schaars en duurder worden, ligt voor de hand.