Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
De zuidelijke IJ-oever in hapklare brokken
Piet Heinkade

Piet Heinkade

Woningen

Sociale huur

231

Dure huur

387

Koop

196

814

Een penthouse met fabelachtig uitzicht, een luxe appartement met een huurprijs van vijfduizend euro in de maand of een aantrekkelijke sociale huurwoning. Menging wordt kortom niet geschuwd aan de dichtbebouwde Piet Heinkade (vaak nog Oostelijke Handelskade genoemd, maar zo heet maar een stukje). Eerdaags start de bouw van de laatste woongebouwen.

Detroit en Boston

Midden op de kade staat als een donkere burcht gebouw Detroit. Een ontwerp van de Vlaamse architect en rijksbouwmeester bOb van Reeth met 81 huurappartementen. Bijna vijf jaar geleden nam Vesteda het besluit om Detroit en Boston, twee van de drie gebouwen van ontwikkelingscombinatie OCNA in het project Nieuw Amerika aan te kopen. “We kijken vooral naar de locatie. De ligging aan het water is belangrijk. Het terrein bevindt zich dichtbij de stad. Er is veel te doen. En de Oostelijke Handelskade ligt gunstig ten opzichte van uitvalswegen,” aldus Eddo Rats, vestigingsdirecteur van Vesteda Amsterdam.

Gemiddeld hebben de woningen in Detroit een oppervlakte van circa 130 m2. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage. Ter verhoging van het woongenot kunnen de bewoners een beroep doen op allerlei vormen van aanvullende dienstverlening. De goedkoopste woning kost 1200 euro. Voor het meest luxueuze appartement vraagt Vesteda vijfduizend per maand. “Voor die prijs wordt veel meer geboden dan alleen een luxe woonhuis en een parkeerplek. Het complex bevat een zwembad, sauna en fitnessruimte. Een serviceofficer zorgt ervoor dat mensen zich thuis voelen in hun woningen en in de buurt. Er zijn gastenkamers. Een bewoner hoeft dankzij laundry faciliteiten niet zelf een wasmachine aan te schaffen. En alle woningen hebben een domotica-systeem waarmee bewoners kruidenierswaren, bloemen of een pizza kunnen bestellen en de afhandeling van stomerijgoederen valt te regelen. Ook kunnen ze via dat systeem een personal trainer laten verschijnen.”

Bijzondere kwaliteit komt ook tot uitdrukking in een kunstwerk van Henk Visch in het atrium van het woongebouw. Drie zeshoekige vormen zweven door de ruimte. “Kunst levert een extra bijdrage aan de woonbeleving. Indien mogelijk in samenspraak met de bewoners wordt in nieuwbouwprojecten een kunstwerk geïntegreerd.”

De belangstelling is volgens Rats boven verwachting. Binnen twaalf maanden is 85 procent van het gebouw verhuurd. Vesteda heeft aangrenzend een tweede woongebouw van OCNA aangekocht. Boston, ontworpen door DKV architecten, leunt over het oude Pakhuis Amerika en bestaat uit negentig appartementen. Daarvan verloopt de verhuur nog beter. Binnen een half jaar is driekwart verhuurd.

Aan de Piet Heinkade heeft de gemeente gekozen voor een in Amsterdam ongebruikelijk hoge dichtheid. Om tot een levendig gebied te komen, is bovendien sprake van een consequente menging van wonen, werken en culturele voorzieningen. Kantoren en woongebouwen wisselen elkaar af. “Het totale programma voorziet in de bouw van 125.000 m2 kantoren en 46.000 m2 voorzieningen. Er worden in totaal 1102 woningen gebouwd. Maar ook bij de woongebouwen wordt de begane grond altijd gereserveerd voor kantoren, showrooms, galeries of horecavoorzieningen,” aldus Marjan Steenhagen van het projectbureau Zuidelijke IJ-oever.

Zij spreekt over een echt stedelijk woonmilieu. “Net zoals de binnenstad, maar dan wel met veel water en een bijzonder uitzicht over de stad. En met een sobere, maar hoogwaardige openbare ruimte. Uit de snelheid waarmee ook de duurste appartementen van eigenaar wisselen, blijkt dat mensen het gebied ook als een hoogwaardige plek ervaren.”

Dure huurwoningen vormen slechts één aspect van het woonklimaat aan de Piet Heinkade. Bovenop het hoofdkantoor van Ahold in Huys Europa bevinden zich twaalf koopappartementen met een oppervlakte van 200 m2 . De glazen gevel in het ontwerp van Branimir Mediù en Pero Puljiz van de Architecten Cie. schenkt de bewoners een geweldig uitzicht over het IJ, dan wel de oude binnenstad.

De Loodsen

Kleinere koopwoningen zijn er eveneens in overvloed. Zoals in het complex De Loodsen; een bijzondere combinatie van zes gebouwen: Cacao en Katoen staan strak in het gelid langs het water en daarachter bevinden zich vier individuele torens met de namen Cinnamon, Koffie, Thee en Peper. Deels leunen de gebouwen over elkaar heen. Een deel van de bewoners beschikt over smalle ver uitstekende balkons. Drie bureaus tekenden voor het ontwerp: Köther en Salman Architekten, HVDN architecten en Wingender Hovenier Architecten. De koopwoningen mogen zich verheugen op grote belangstelling. “De woningmarkt is overspannen. Er is veel vraag en maar weinig aanbod. Dertig gegadigden voor één woning is niet ongebruikelijk,” aldus Edward Gijswijt van makelaarskantoor De Eilanden.

Dertig procent van het programma is bestemd voor sociale huurwoningen. Zo heeft Ymere zich ontfermd over het door het Amsterdamse architectenbureau Claus en Kaan ontworpen woongebouw Gibraltar. Achter een gevel met de uitstraling van een kantoorgebouw, bevinden zich onder meer grote huurwoningen. Vanwege het speciale stedelijke karakter van het gebied zijn de woningen toegewezen op basis van leefstijlvoorkeuren (zie NUL20 nr. 23).

De Piet Heinkade nadert zijn voltooiing. Aan het einde ligt nog een leeg bouwkavel. Aanvankelijk zou Het Oosten daar het door architect Koen van Velzen ontworpen woongebouw Nieuw Argentinië realiseren. Dit plan strandde begin deze eeuw wegens gebrek aan belangstelling. Op de geplande peperdure koopwoningen zat toen net niemand te wachten.

In plaats daarvan ontwikkelden de Luxemburger Rob Krier en de Fransman Marc Breitman een nieuw ontwerp. Dat bestaat voor zeventig procent uit kleine huurwoningen in de vrije sector, dertig procent sociale huur en een opvang voor zwerfjongeren. Het plan omvat drie delen: twee langwerpige complexen die beide bestaan uit twee blokken met een tuin ertussen. Aan de zijde van de IJ-haven loopt de gevel door, waardoor het één geheel lijkt. Het derde bouwdeel is een meer verticaal vormgegeven gebouw, dat ook iets hoger wordt.

De stijl wordt een mix tussen een stoer pakhuis uit de negentiende eeuw en een fin-de-sièclestijl met dominante bogen, classisistische hekwerkjes en uitkragende serres.

“De Piet Heinkade kwam als eerste in de aanbieding. Toen het met de markt wat slechter ging, is een behoorlijk deel van het bouwprogramma omgezet van koop naar huur. Nu merken we dat de koopmarkt aantrekt en zou een project als Nieuw Argentinië in zijn oorspronkelijke opzet misschien wel verkoopbaar zijn geweest. Maar nogmaals een omkering uitvoeren, dat is echt niet haalbaar. Dat worden dus allemaal huurappartementen,” aldus Steenhagen. [BP]