Overslaan en naar de inhoud gaan

Erik Gerritsen herhaalt zijn pleidooi voor 'time-outwoning' voor overlastgevende psychiatrische bewoner

Image

Directievoorzitter Erik Gerritsen van Ymere wil meer bestuurlijke aandacht voor mensen met een psychiatrische problematiek in woonwijken. Op de site van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) herhaalde hij zijn in de Volkskrant gelanceerde proefballon voor het creëren van 'time-outwoningen'. Gerritsen: "‘Er is een groep die heel goed in staat is een groot deel van de tijd normaal te wonen, maar ineens kan terugvallen in een oude verslaving, of heel lang zijn mentale conditie onder controle heeft en dan toch ineens weer naakt door de Albert Heijn gaat lopen. Daar wil je snel bij zijn om het op te lossen voordat het uit de hand loopt. Als dat onverhoopt niet lukt, zou een time-outvoorziening een goede uitkomst zijn, waar mensen weer even tot zichzelf kunnen komen onder begeleiding van een behandelteam. Op het moment dat ze weer stabiel zijn, kunnen ze dan weer een woning krijgen.

Gerritsen benadrukt dat het om uitzonderingen gaat. Hij is een groot voorstander van initiatieven als Housing First, waarbij daklozen via een maatschappelijke instelling als HVO-Querido of Het Leger des Heils onder begeleiding een reguliere woning krijgen. "Geef mensen een woning, dan hebben ze minder stress en kunnen ze gaan werken aan het oplossen van hun problemen. Tegelijkertijd is er een groep waar dat nooit voor gaat werken, mensen die behoefte hebben aan een prikkelarme omgeving, in de bossen, met goede begeleiding. Die instellingen zijn wegbezuinigd zonder dat is voldaan aan de randvoorwaarden om ze in een normale wijk op te vangen. Dat zorgt voor gevaar voor henzelf en voor hun omgeving, en voor overlast."

"Idee inclusieve samenleving te naief"

Image
In 2007 werden er vijf 'Skaeve Huse' bij de Houthaven geplaatst voor 2,5 jaar.

De praktijk wijst volgens Gerritsen uit dat de "inclusieve samenleving" niet in alle gevallen werkt. De bewoners in wijken met veel sociale huurwoningen draaien daar voor op. Volgens hem moeten we af van het naïeve idee dat iedereen met mentale uitdagingen in een reguliere wijk kan wonen. En voorzover dat toch gebeurt moet er backup-voorziening zijn: tijdelijke uithuisplaatsing met begeleiding in een 'time-outwoning'. De idee doet enigszins denken aan de zogeheten "Skaeve Huse", speciale simpele woningen voor zorgmijdende overlastveroorzakers. In juni 2007 werden in de Houthaven in Westerpark voor dit experimente vijf wooncontainers voor 2,5 jaar neergezet (zie foto). Het experiment heeft 2,5 jaar geduurd. Het lukte de initiatiefnemers niet vervolglocaties te vinden. Behalve in Amsterdam werden er Skaeve Huse - in de volksmond herdoopt tot 'asowoningen' - neergezet in nog vier steden: Kampen, Maastricht, Arnhem en Tilburg. Het concept kwam uit Denemarken, vandaar de naam. Een ander Amsterdams initiatief uit 2016 is de treiteraanpak, waarbij extreem overlastgevende bewoners uit hun sociale huurwoning gedwongen uit hun huis werden geplaatste naar een containerwoning.

Trefwoorden