Investeerders positief over middeldure huurmarkt

19.06.12

Investeerders positief over middeldure huurmarkt

Investeerders en ontwikkelaars zien wel brood in de bouw van betaalbare vrije sector huurwoningen. Als de gemeente tenminste inderdaad bereid blijkt de grondprijs zodanig te verlagen dat voldoende rendement mogelijk is. Dat blijkt uit een inventarisatie van NUL20. Aan de verhuurmogelijkheden twijfelt eigenlijk niemand. De vraag naar huurstudio’s - mits binnen de ring - lijkt groot.

Afgelopen maand nodigde Amsterdam beleggers, ontwikkelaars en corporaties uit plannen te maken voor de bouw van minstens vijfhonderd vrije sector huurwoningen. Tegen aantrekkelijke voorwaarden. Zo wordt de huidige norm voor parkeervoorzieningen losgelaten. De gemeente biedt vier locaties aan: naast Solid 1 op IJburg, aan de Spaklerweg in het Amstelkwartier, een woontoren op Overhoeks en twee kavels op de Amsterdamse Zuidas. Dat is nog maar het begin. In de toekomst moet de bouw van dergelijke woningen een vast en substantieel onderdeel worden van het stedelijke bouwprogramma.
Beleggers reageren positief, zo blijkt uit een rondgang van NUL20. Henk Jagersma, directievoorzitter van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, vindt het verzoek niet meer dan logisch. “De gemeente kampt met braakliggende grond. En er is in de stad een sterk toenemende vraag naar vrije sector huurwoningen tot maximaal 900 euro in de maand. In Amsterdam kan de prijs wellicht nog wat hoger liggen”, zegt Jagersma. “In het verleden hebben we dergelijke woningen maar mondjesmaat kunnen realiseren.”
Voor Syntrus Achmea, pensioenuitvoerder voor een veertigtal fondsen, zijn vrije sector huurwoningen een belangrijke beleggingscategorie. “We hebben veel vertrouwen in de woningmarkt in de Randstad. Niet alleen in Amsterdam. Ook in Utrecht of Den Haag.” 
Ook Robert Kohsiek, initiatiefnemer van Wonam , twijfelt niet aan de afzetmogelijkheden: “We richten ons op woningzoekenden die na hun studie een baan vinden en graag in de stad blijven wonen. Zij kunnen geen sociale huurwoning bemachtigen. En de koopwoningmarkt is voor hen evenmin interessant. Niet alleen vanwege de prijs. Zij verlangen simpelweg meer flexibiliteit.”
Ook Bob Jansen, directeur van ontwikkelaar Lingotto, staat positief tegenover de nieuwe route die de gemeente kiest: “Vanaf 2006 hebben we ons ingezet voor de herontwikkeling van gebouwen. Nu houdt iedereen zich daarmee bezig. Dat is voor ons reden te kijken of we met andere activiteiten een bijdrage aan de stad kunnen leveren. Betaalbare huurwoningen zijn gewild.”
Uitgebreidere reacties staan in de komende NUL20 (12 juli).

Zie ook: Amsterdam verruimt markt middeldure huurwoningen (NUL20, 07-06-2012)

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS