Nog deze maand schrijft Amsterdam een eerste tender uit voor de bouw van huurwoningen in het middensegment met een huurprijs van maximaal 971 euro. Bovendien zal voor lange tijd sprake zijn van een gematigde huurontwikkeling. Zo heeft wethouder Laurens Ivens van Wonen donderdag aangekondigd tijdens vastgoedbeurs Provada. Bedoeling is dat jaarlijks in Amsterdam 1.500 van dergelijke woningen worden gebouwd.
De precieze voorwaarden zijn nog niet bekend. Maar aan belangstelling zal het niet ontbreken, zo heeft het Platform Amsterdam Middenhuur (PAM) berekend. Volgens Wonam-directeur Robert Kohsiek blijkt uit een analyse van recente verhuringen dat de vraag het aanbod ruimschoots zal overstijgen. De bijna 700 recentelijk door beleggers aangeboden woningen hadden elk zeker zes keer kunnen worden verhuurd. Die woningen zijn voornamelijk verhuurd aan nieuwe instromers. Het betreft in hoofdzaak 1 tot 2 persoonshuishoudens tot veertig jaar met een inkomen van 1 tot 2 keer modaal.
De bij PAM betrokken beleggers (Amvest, Bouwinvest,Syntrus Achmea, Vesteda en Wonam) zijn bereid tot 2025 te investeren in minimaal tienduizend nieuwe middenhuurwoningen. Dat is volgens Ivens onvoldoende, als tegelijkertijd de bestaande voorraad sociale huurwoningen in bezit van particuliere beleggers goeddeels wordt geliberaliseerd voor de heel dure huursector. "Bijbouwen helpt onvoldoende, als tegelijkertijd een kleine groep verhuurders de hoofdprijs binnenhaalt en woningen overbrengt naar de dure huur." Hij verlangt daarom aanvullende maatregelen van het nieuwe kabinet. Dat kan door het puntenstelsel te verbreden of de WOZ-waarde geen rol te laten spelen bij de liberalisatie van huurwoningen. Ook zou hij graag zien dat er een einde komt aan de verkoop van corporatiewoningen.