Overslaan en naar de inhoud gaan

Kiezers willen dat Kamer alsnog stokje steekt voor huurstijgingen

Image

De huurstijgingen van 2025 zijn de meeste Nederlanders toch te gortig, blijkt uit het onderzoek dat de Woonbond liet uitvoeren. Zeventig procent van de kiezers vindt dat de Tweede Kamer de maximale huurverhoging van 5 procent voor sociale huur moet voorkomen en ervoor moet zorgen dat huren nooit harder kunnen stijgen dan de inflatie. En dat geldt ook voor het merendeel van de achterban van de coalitiepartijen. 
De Woonbond blijft zich verzetten tegen de vastgelegde wettelijke maximale huurstijging voor sociale huurwoningen. Die is nu gebaseerd op de gemiddelde stijging van de CAO-lonen. Eind vorig jaar liep de bond daarom weg bij het maken van de Nationale Prestatieafspraken.

Tijdens de Woontop hebben kabinet, corporaties en gemeenten de afspraak gemaakt dat de gemiddelde huurstijging per woningcorporatie voor 2025 beperkt wordt tot maximaal 4,5 procent. Per individuele sociale huurwoning is de verhoging maximaal 5 procent. Middenhuren stijgen met maximaal 7,7 procent en de vrije-sector huur met 4,1 procent.

Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over die huurstijgingen en met de onderzoeksuitkomsten hoopt de bond de volksvertegenwoordiging en de regering alsnog op andere gedachten te brengen.

De beperking van de sociale-huurstijging en de inflatiegrens voor alle huren waren niet de enige stellingen die onderzoeksbureau PanelClix de respondenten had voorgelegd. Zo vinden de kiezers ook dat de overheid moet investeren in sociale nieuwbouw en dat er landelijk gemiddeld 40 procent sociale nieuwbouw moet komen.
“De kiezer wil investeringen in een grotere én betaalbare sociale huursector waar lagere en middeninkomens goed kunnen wonen. De coalitiepartijen hebben dit bij de verkiezingen ook beloofd”, zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels. “Ondertussen blijft de nodige nieuwbouw van sociale huurwoningen uit en dreigt er opnieuw een enorme huurexplosie in de sociale huursector.”
Die huur is volgens velen al zo hoog, dat de inkomensgrens eigenlijk verhoogd zou moeten worden. Winkels: "De sociale huurgrens ligt al op 900 euro. Voor veel mensen is een hogere huur niet te betalen. Met een grotere en bredere sociale huursector werken we weer aan volkshuisvesting die voor ons allemaal is en verwezenlijken we het grondrecht op een betaalbare woning."

Trefwoorden