Woningbouwcorporaties krijgen een korting op de verhuurderheffing als zij goedkope sociale huurwoningen bijbouwen. Ook is er straks geen gemeentelijke zienswijze meer nodig als corporaties hun duurdere huizen willen verkopen aan beleggers. Voorwaarde is dat de corporatie voor elke verkochte duurdere sociale huurwoning een nieuwe goedkope sociale huurwoning terug bouwt. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Blok (Wonen) bij de Tweede Kamer heeft ingediend. Hij wil met deze maatregelen het aanbod aan huurwoningen vergroten.
In het nieuwe corporatiebestel maken corporaties, gemeenten en huurders afspraken over wat er lokaal nodig is. Bij verkoop van sociale huurwoningen moet een corporatie de gemeente om een ‘zienswijze’ vragen. Blok wil de verplichte zienswijze afschaffen als de corporatie sociale huurhuizen wil verkopen die gezien hun maximale huurprijs ook in de vrije sector verhuurd kunnen worden. De belegger die de huizen koopt, moet deze minstens zeven jaar verhuren voor maximaal 850 euro per maand. Ook moet de corporatie voor elke verkochte woning waarvoor geen zienswijze wordt gevraagd een goedkope woning terug bouwen, met een huur van maximaal 586 euro per maand.
Bij verkoop houden de bewoners overigens gewoon hun huidige huurcontract. Met de maatregelen wil Blok het voor corporaties eenvoudiger maken hun dure voorraad af te stoten en hun goedkope voorraad te vergroten. Voor de bouw van goedkope huurwoningen tot 2021 krijgen corporaties bovendien een korting op de verhuurderheffing. In gebieden met woningtekorten is de korting hoger.
Vanwege de hoge WOZ-waarden komen in Amsterdam in theorie een groot deel van de Amsterdamse sociale huurwoningen voor deze maatregel in aanmerking. Het is echter de vraag of de nieuwe wetgeving grote gevolgen zal hebben. Enerzijds hebben corporaties, gemeente en huurders afgesproken de verkoop in de populaire wijken te beperken. Anderzijds komen er niet veel locaties beschikbaar om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen.
Minister Blok komt met meer maatregelen om de vrije huursector te versterken. Gemeenten krijgen de mogelijkheid huurwoningen in de vrije sector als aparte categorie op te nemen in bestemmingsplannen. De ministers Blok en Schultz (IenM) komen daarvoor met een wetsvoorstel. Verder geldt er voor de regio’s Amsterdam en Utrecht per 1 oktober a.s. een wijziging van het woningwaarderingstelsel (‘puntensysteem’). Nieuw te bouwen kleine appartementen kunnen daardoor gemakkelijker in de vrije sector worden verhuurd.