Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwbouw studentenhuisvesting in Sluisbuurt nu wel in aantocht

Image

DUWO komt ditmaal met goed nieuws na de grote domper over de afgeblazen nieuwbouw bij Uilenstede in Amstelveen. Dit najaar kan de bouw van een nieuw groot studentencomplex in de Sluisbuurt op het Amsterdamse Zeeburgereiland starten: "Inmiddels staan alle lichten weer op groen." De bouwstart heeft flinke vertraging opgelopen, volgens de studentenhuisvester vanwege noodzakelijke extra duurzaamheidsmaatregelen en prijsstijgingen in de bouw.

Het gaat om woonruimte voor 770 studenten. In de nieuwe Amsterdamse wijk Sluisbuurt komen 750 woningen verdeeld twee gebouwen, waaronder een hoge woontoren. Het worden voor het merendeel zelfstandige studio’s, maar ook een deel met kamers en gedeelde voorzieningen. Verder krijgen de gebouwen diverse ontmoetingsruimtes. De bouw van de aanpalende nieuwe hogeschool Inholland is in mei gestart. In totaal verhuizen daardoor op termijn 32 opleidingen met zo'n 7.000 studenten uit Amsterdam en Diemen naar de Sluisbuurt. 

Amsterdam kampt met een groot tekort aan studentenhuisvesting, mede door de snelle groei van het aantal buitenlandse studenten. Dat de Raad van State recent een streep haalde door de bouw van 2.500 studentenwoningen op de kantorenlocatie Kronenburg bij Uilenstede komt dan ook heel slecht uit. DUWO heeft naast de locatie Sluisbuurt geen andere grote bouwprojecten voor Amsterdam meer op de plank, wel nog voorbereidingen voor twee kleinere projecten aan het Zeeburgerpad en de Zuidas. De studentenhuisvester werkt wel aan grotere bouwlocaties in Almere en Hoofddorp en bouwt - op veel kleinere schaal - in Haarlem naast de koepelgevangenis. Lieven de Key, de andere studentenhuisvester, verwacht dit jaar ruim 1.100 studentenwoningen in aanbouw te nemen en er van 2022 tot en met 2025 ruim 3.400 op te leveren.

Sluisbuurt

In de nieuwe woonwijk Sluisbuurt staat de bouw van ruim 5.500 verschillende soorten huur- en koopwoningen gepland, voor een deel in hoge woontorens. Voor de nieuwe wijk gelden stevige duurzaamheidseisen en er komt een ondergronds systeem voor afvaltransport. Het gebied wordt autoluw, wandelaar en fietser krijgen ruim baan. 

In april maakte Amsterdam bekend dat de bodem er sneller daalt dan verwacht. Dat heeft geen gevolgen voor de gefundeerde woningbouw, maar wel op termijn voor straten, kabels en leidingen. Er zijn extra maatregelen nodig om die op de gewenste hoogte te houden. Zeeburgereiland is een eiland dat rond 1900 is ontstaan door het storten van baggerslib uit het IJ.