Een nieuwe woningcorporatie wil betaalbare huizen bouwen in Amsterdam en omgeving, waarbij huurders de kans krijgen vermogen op te bouwen. Binnen twee jaar moet het eerste woningcomplex een feit zijn, zo zegt initiatiefnemer Ricardo van Loenen van RE*.
Van Loenen wil op zoek naar innovatieve oplossingen voor de groeiende kloof op de woningmarkt. “Mensen met een inkomen van veertig- tot vijftigduizend euro kunnen niet meer terecht op de Amsterdamse woningmarkt. De hypotheek die zij kunnen krijgen is onvoldoende om een woning te kopen. Zij missen zo de kans op vermogensopbouw. De kloof tussen vermogenden en niet-vermogenden wordt bovendien al maar groter, dat is niet acceptabel. We moeten voor die vastgelopen woningmarkt onconventionele, innovatieve oplossingen uitdenken; denk aan een spaarsysteem waarbij mensen huren, maar tegelijkertijd vermogen opbouwen dat bij vertrek wordt uitgekeerd.”
Van Loenen, de afgelopen zeven jaar betrokken bij de opbouw van campus B.Amsterdam voor innovatieve start-ups in Amsterdam Nieuw-West, zet met RE* voor het eerst een stap op de woningmarkt. “Het gaat mij bij die nieuwe corporatie om meer dan alleen vermogensopbouw. Het is ook belangrijk klimaat- en sociaal-inclusief te handelen. Zo’n gebouw moet niet alleen klimaatneutraal zijn, maar ook winst voor het klimaat opleveren. En ik vind het ontzettend belangrijk nieuwe community’s te vormen; mensen moeten de kans krijgen als persoon te groeien. Dat heb ik ook bij de selectie van bedrijven voor B.Amsterdam gezien: zet mensen bij elkaar die elkaar kunnen inspireren. Dat werkt.”
RE* heeft zich inmiddels voorzien van steun van twee architecten van Van Mourik Architecten uit Den Haag. Van Loenen is in gesprek met een pensioenfonds en een bouwbedrijf. En hij weet zich sinds afgelopen week verzekerd van de volle steun van woningstichting Rochdale. “Het afgelopen half jaar hebben we intensief met elkaar gesproken over zijn droom. Dat was een spannende exercitie. Het doel van RE* past bij ons. Wij streven naar sterke, sociale buurten en horen steeds vaker dat mensen geen kans meer hebben op de Amsterdamse woningmarkt. We moeten met elkaar op zoek naar nieuwe oplossingen”, aldus bestuurder Hester van Buren.
Volgens haar is innovatie voor een traditionele corporatie nog niet zo makkelijk. “Wij hebben te maken met een veelheid aan regels. Bovendien zijn in die ruim honderd jaar van ons bestaan allerlei gewoonten ontstaan. Maar Rochdale heeft veel kennis over wonen, woningontwikkeling en technologie; die kennis willen we graag met Ricardo van Loenen en zijn partners delen.”
Van Loenen heeft goede hoop op een positieve uitkomst. Met de gemeente Amsterdam zijn gesprekken gaande over een locatie voor een eerste woningcomplex met circa honderd woningen.