Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe huurbeleid kost Amsterdamse corporaties tientallen miljoenen

update 26 oktober

De geplande huurinkomsten van Amsterdamse corporaties gaan met tientallen miljoenen euro's dalen als het huidige voorstel voor een huursombenadering wet wordt. Daarmee komt de uitvoering van de Amsterdamse samenwerkingsafspraken tussen gemeente corporaties en huurders in gevaar. De Amsterdamse corporaties (AFWC) en Huurdersvereniging (HA) pleiten in een brief aan minister Blok voor meer ruimte voor lokaal beleid.

Minister Blok wil vanaf juli 2016 de jaarlijkse huurverhogingen via een huursombenadering reguleren. Hij heeft daarbij in grote lijnen de voorstellen uit het Sociaal Huurakkoord tussen de Woonbond en Aedes overgenomen. Daarbij worden huurstijgingen beperkt. Ook komt er een einde aan de inkomensafhankelijke huurverhogingen.

De Amsterdamse corporaties en huurdersvereniging nemen afstand van het akkoord dat hun landelijke organisaties hebben gesloten. Volgens hen pakt de voorgestelde wijziging slecht uit voor de hoofdstad. Directeur Egbert de Vries van de AFWC: "We steunen het algemene kader, maar op onderdelen is het niet goed. Dat vinden overigens veel meer corporaties. Bij de stemming over dit voorstel bij Aedes steunde 45 procent van de corporaties een motie waarin tot aanpassingen werd opgeroepen."

In het voorjaar liep Amsterdam vooruit op de nieuwe Woningwet door als één van de eerste gemeenten prestatieafspraken te maken, in de hoofdstad 'samenwerkingsafspraken' genoemd. "Samen zorgen wij daarmee voor maatwerk dat specifiek past bij de Amsterdamse woningmarkt", schrijven huurders en corporaties aan Blok. Maar de uitvoering van deze afspraken komt nu in gevaar door het nieuwe huurbeleid dat Blok wil invoeren. De Vries: "Wij hebben ervoor gekozen de zwaarste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Dat kan alleen met een inkomensafhankelijke huurverhoging. Daar hebben we juist met gemeenten en huurders afspraken over gemaakt. Volgens het voorstel mag de huursom straks nog jaarlijks 1 procent boven inflatie stijgen. Dat kost de corporaties over een aantal jaren tientallen miljoenen aan geplande huurinkomsten."

Als het huidige voorstel wet wordt, betekent dit volgens de AFWC dat afspraken over nieuwbouw en renovatie niet kunnen worden nagekomen. Het leidt tot minder betaalbare huurwoningen. AFWC en HA pleiten daarom voor meer ruimte voor lokaal beleid, waardoor men in de hoofdstad zelf invulling kan geven aan de huursombenadering en doorstromingsmaatregelen. "Wij pakken graag de verantwoordelijkheid die u ons heeft gegeven via de Woningwet, maar geef ons dan ook de ruimte om die lokale afspraken te maken en uit te voeren," schrijven Ankie Verlaan en Winnie Terra, respectievelijk voorzitter van de AFWC en de HA, aan minister Blok.

De gemeenten Amsterdam, Utrecht en Den Haag hebben een brief aan minister Blok en de Kamer gestuurd met een vergelijkbare oproep om meer ruimte voor lokaal beleid. De drie wethouders Wonen maken zich grote zorgen over de financiële mogelijkheden van de corporaties "gezien de grote opgave in onze steden". "Wanneer we net aan alle nieuwe eisen van het kabinet voldoen, komt minister Blok weer met ingrijpende wijzigingen."