Om ‘optoppen’ te stimuleren hebben vijf provincies en Aedes, de vereniging van woningcorporaties, een Handreiking optoppen (pdf, 627 kB) ontwikkelt. De provincie Noord-Holland stelt ook 2,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor optopprojecten.
De handreiking is een samenwerking van de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht, Noord- Holland, Zuid-Holland en Aedes. Het is volgens gedeputeerde Jelle Beemsterboer (NH) belangrijk alle mogelijkheden om extra woningen te bouwen te benutten: "Optoppen is ook zo’n kans. De provincie Noord-Holland heeft daarom 2,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor opgetopte woningen die duurzaam worden gebouwd met biobased of secundaire materialen.”
Kansen
Optoppen heeft theoretisch veel voordelen. Doordat er geen grond hoeft worden aangekocht, is het mogelijk om snel en betaalbaar te bouwen. Optoppen past vaak binnen bestaande omgevingsplannen. En de inkomsten van de nieuwe woningen kunnen gebruikt worden om het bestaande gebouw te verduurzamen en te verbeteren door bijvoorbeeld het toevoegen van een lift. De grootste kansen voor optoppen liggen in de naoorlogse wijken. Daar zijn vaak lage flatgebouwen te vinden met een constructie die meer kan dragen dan het nu doet. Bovendien zijn deze panden vaak in eigendom van corporaties die hierdoor hun woningvoorraad fors kunnen uitbreiden. Er zou plek zijn voor 100.000 extra woningen op de daken van bestaande flats, volgens een inventarisatie van Stec
Maar Amsterdamse corporaties zijn sceptischer, zo bleek eerder uit NUL20-onderzoek. Er zijn mitsen, maren en tegenvallende ervaringen. Er is potentie, mede dankzij nieuwe bouwtechnieken. Maar grote aantallen liggen in de Amsterdamse regio niet in het verschiet.