Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente zet met nieuwe vorm van zelfbouw in op Amsterdams nabuurschap

Image

De gemeente Amsterdam start op Centrumeiland een bijzondere ontwikkelcompetitie voor een bouwkavel. Op deze kavel wordt een complex met 110 huur- en koopwoningen gebouwd. Voorwaarde is dat in het ontwerp veel aandacht wordt besteed aan burenhulp en solidariteit. Het ontwerp van het gebouw en de mix aan woningen moeten ervoor zorgen dat de toekomstige buren elkaar gemakkelijker kunnen helpen. Dan kunnen, zo hoopt de gemeente, ouderen of mensen met een zorgbehoefte prettig zelfstandig thuis (blijven) wonen. 

Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw) is voorstander van een nieuwe invulling van ‘nabuurschap’: “Plekken zoals de Amsterdamse hofjes zijn een mooi voorbeeld. Hier wonen mensen met elkaar samen en ontfermen zich over elkaar. In deze hechte gemeenschappen draait het om wederzijdse hulp en gezellig samen dingen doen. Daar heeft het ontwerp van het gebouw in grote mate aan bijgedragen. Door gemeenschappelijke ruimtes, prettige binnentuinen en slimme looproutes kunnen bewoners elkaar ontmoeten en elkaar helpen. Die Amsterdamse nabuurschap willen we versterken met deze nieuwe vorm van zelfbouw”.

Bewonersinitiatieven behoren vanaf de inschrijving deel uit te maken van het team. Zo ontstaat een kans voor bewonersinitiatieven om vanaf het begin aan tafel te zitten met een architect en een ontwikkelaar, zelfs al vóórdat er een ontwerp is. 

Benadrukken
Toon niet groot