Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) heeft vandaag het aangepaste wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze zogenoemde regiewet moeten overheden meer grip krijgen op hoeveel er gebouwd gaat worden, waar dat gebeurt en voor wie. De wet moet de woningproductie bevorderen en er ook voor zorgen dat er voldoende betaalbare woningen worden gebouwd. Het voorstel verschilt hier en daar van het voorstel dat het vorige kabinet in maart vorig jaar naar de Tweede Kamer stuurde. Zo geldt de eis dat woningbouw tweederde betaalbaar moet zijn, waarvan 30 procent sociaal, niet langer voor iedere gemeente.
In het aangepaste voorstel staat dat twee derde van de nieuw te bouwen woningen (koop en huur) in Nederland betaalbaar moet zijn voor mensen met een midden- en laag inkomen. Daarnaast moet per regio 30 procent van de nieuwbouw uit sociale huurwoningen bestaan. Deze normen gelden voor provincies en regio’s, zoals de Metropoolregio Amsterdam, en niet meer per gemeente. Lokale politici krijgen dus meer speelruimte. Een gemeente krijgt keuze tussen óf 40 procent bouwen in het middensegment (betaalbare koop en middenhuur), óf 30 procent sociale huur neerzetten. Daar hoort overigens wel een onderbouwing en afstemming bij.
Niet per project
De normen gelden nadrukkelijk niet per project, schrijft de minister, zodat er wat speelruimte blijft, maar de keuzes staan gemeenten niet vrij. Gemeenten die meer sociale woningen hebben dan het landelijk gemiddelde, moeten zich in principe richten op 40 procent middensegment, gemeenten die onder dat gemiddelde zitten, moeten minimaal 30 procent sociale huur programmeren. Alleen onderbouwd mag daarvan afgeweken.
In het streven naar deregulering schrapt woonminister Keijzer de zogeheten 'Ladder voor Duurzame Verstedelijking', waardoor de motivering voor woningbouw in het buitengebied minder omslachtig wordt. Tenslotte wordt toevoeging van woonruimte op eigen erf vergunningsvrij voorzover het om huisvesting voor mantelzorg of familie gaat.
Toenmalig minister Hugo de Jonge benadrukte een jaar geleden al de noodzaak van meer regie. "Te lang is gedacht dat regie hierop niet nodig is, en dat de markt als vanzelf vraag en aanbod in evenwicht zou brengen. Maar we hebben gezien dat alle lokale beslissingen bij elkaar niet optellen tot wat er nodig is.”