Overslaan en naar de inhoud gaan

AFWC: sociale woningvoorraad van Amsterdamse corporaties blijft gestaag toenemen

Image

Vorig jaar is het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam in bezit van woningcorporaties voor de vierde keer op rij gegroeid, zo meldt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) in het Jaarbericht 2025. De woningportefeuille groeide afgelopen jaar met zeshonderd sociale huurwoningen. In totaal werden er 2.011 zelfstandige sociale huurwoningen opgeleverd, maar tegelijkertijd werden er ook ruim veertienhonderd woningen gesloopt (711), dan wel verkocht (612) of geliberaliseerd (88). Daarnaast kregen de corporaties 169 zelfstandige huurwoningen opgeleverd voor middeninkomens. Met deze woningproductie leverden de woningcorporaties in Amsterdam opnieuw de grootste bijdrage aan de nieuwbouw in de hoofdstad.  

Afnemende wachttijd

Ook daalde vorig jaar voor het derde achtereenvolgende jaar de wachttijd voor het toewijzen van een sociale huurwoning. Die ligt voor het eerst in lange tijd onder de tien jaar: de gemiddelde wachttijd bedroeg in 2024 9,8 jaar, tegenover 11,0 jaar in 2023 en 12,5 jaar in 2022.  Het aantal actief woningzoekenden nam tegelijkertijd toe met 20 procent naar 147.500. “We zijn heel blij dat de wachttijd voor een sociale huurwoning verder terugloopt, maar er is meer nodig”, zo verklaart AFWC-directeur Anne-Jo Visser. Haar leden willen prioriteit geven aan het verminderen van dakloosheid onder jongeren. “Het is schrijnend hoe we in Nederland omgaan met jongeren die niet veilig thuis kunnen wonen. In plaats van hen op tijd te ondersteunen, moeten zij vaak eerst diep in de problemen raken - en opgenomen worden in de maatschappelijke opvang - voordat ze in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Dat we jongeren pas een dak boven het hoofd bieden nadat ze mentaal zijn uitgeput, is niet alleen onmenselijk, maar ook onhoudbaar. Wonen zou een basisrecht moeten zijn, geen beloning na ontwrichting." Zij pleit ervoor jongeren tussen 18 en 27 jaar met voorrang een woning aan te bieden, zodat zij niet meer op straat belanden. Daarvoor zijn maatwerkoplossingen nodig.  Corporaties kunnen voor die specifieke groep gebruik maken van de mogelijkheden om een klein percentage van de woningvoorraad naar eigen inzicht te verdelen. Maar uiteindelijk moet, aldus Visser, in samenwerking met zorginstellingen een meer permanent aanbod ontstaan. 

Onvoldoende passend wonen

Amsterdam heeft nog steeds veel bewoners die niet passend wonen. Door de schaarste aan woningen komt de doorstroming naar passende woningen niet op gang. Ongeveer 30 procent van de grote corporatiewoningen met vier of meer kamers wordt bewoond door alleenstaande, vaak oudere bewoners. Tegelijkertijd woont 29 procent van de grote gezinnen (met drie of meer kinderen) in een corporatiewoning met drie kamers of minder. “Er is dus sprake van een mismatch. Daarom zijn de corporaties vorig jaar gestart met verschillende pilots om het verhuizen naar een meer passende woning makkelijker te maken.  Aansluitend is gestart met een doorstroomoffensief samen met de gemeente. We gaan in 2025 door om meer mensen met een kleine portemonnee aan een passende en goede woning te helpen”, aldus Visser. [BP]

De tekst is aangepast op vrijdag 27 juni om 13.36 uur