De grote steden willen met Rijk, ontwikkelaars en investeringsfondsen deals sluiten om het tekort op de woningmarkt weg te werken en de bouw te stimuleren. Zo schrijven Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dinsdag in een brief in De Volkskrant. Maar dat vraagt wel een mentaliteitsomslag. Kabinet en parlement moeten de gemeenten als 'eerste overheid' vertrouwen en armslag geven.
Volgens de grote steden snakt Nederland naar herstel. Woningbouw is een belangrijke aanjager van de stedelijke economie. Circa vijf procent van het bruto nationaal product is afkomstig van de woningbouwsector. Door de crisis is dat percentage gedaald naar vier procent. Zolang de steigers leeg zijn en de cementmolens niet draaien, staat volgens de vier steden ook de economie stil. De situatie lijkt uitzichtloos. Van de benodigde honderdduizend woningen worden er maar veertigduizend gebouwd.
Amsterdam en de andere steden zien kansen voor een doorbraak. De bevolking in de steden groeit. Er liggen plannen voor woningbouw en herbestemming van leegstaande kantoren. En er is een blijvende behoefte bij pensioenfondsen en andere grote investeerders om hun kapitaal renderend en veilig weg te zetten. De woningbouw moet weer op gang komen, aldus de vier burgemeesters. Daarom willen zij met het nieuwe kabinet een alternatief vinden voor de eerder weggevallen stadsvernieuwingsgelden.
'New Deal' om woningbouw weer op gang te helpen
Bron
NUL20