Het project om 1.276 woningen in de wijk Overwhere-Zuid in Purmerend de komende twee jaar aardgasvrij te maken is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De kosten zijn veel hoger dan aanvankelijk bedacht. Ook blijkt het te ingewikkeld om de de overstap naar een warmtenet gelijk te laten opgaan met de vernieuwing van de riolering.
Het proefproject in Purmerend is een van de belangrijke projecten binnen het Programma Aardgasvrije Wijken. De gemeente kreeg bijna 7 miljoen euro subsidie om een van de doelen van het Klimaatakkoord - de verduurzaming van 1,5 miljoen woningen voor 2030- dichterbij te brengen. Bij een eerste 'proeftuin' zijn wel 97 woningen van het gas gehaald, maar de volgende stap naar complete wijken kan moeilijk worden gezet. In de praktijk, zo laat de gemeente weten, is het aardgasvrij maken van woningen duur en ingewikkeld. De technische kosten zijn hoog. Ook blijkt het lastig het tempo van aanleg van het warmtenet goed te koppelen aan de werkzaamheden aan het riool, zoals aanvankelijk gepland. Lange wachttijden maken de omschakeling extra duur. Ook is de animo tanende. Zo onderzoekt Intermaris, eigenaar van sociale huurwoningen in Overwhere-Zuid, of er alternatieven zijn voor de overstap naar een warmtenet.
Wethouder Van Meekeren acht uitvoering van het totale project uiterlijk in 2022 niet realistisch. Later dit jaar valt mogelijk een besluit over een andere planning. Dan ook bespreekt de gemeenteraad de resultaten van de overschakeling van de eerste woningen op het warmtenet.
Purmerend heeft een uitgebreid warmtenet. Sinds 1 juli 2014 produceert Stadsverwarming Purmerend (SVP) met BioWarmteCentrale de Purmer en twee hulpwarmtecentrales zelf haar warmte. Met de BiowarmteCentrale voorziet SVP ruim 26.000 klanten van warmte.