update 07 mei 2014
Een kwart tot 30 procent van de sociale corporatievoorraad wordt verhuurd aan zogeheten scheefwoners. Dat blijkt uit de inkomensafhankelijke huurverhogingen die de zes grote Amsterdamse corporaties per 1 juli doorvoeren. Verhuurders hebben sinds vorig jaar het recht de huren extra te verhogen van sociale huurders met een hoger inkomen dan de EU-inkomensgrens.
Bij Ymere en Stadgenoot heeft 10 procent van de huurders een verhoging van 4,5 procent gekregen en 15 procent een verhoging van 6,5 procent. Bij De Key is dat 9,9 en 16,4 procent. De Alliantie Amsterdam laat weten dat 11 procent van de huishoudens in de categorie 34.085 – 43.602 euro valt en dat 17 procent van de huurders een inkomen heeft boven 43.602. De andere regio’s van de Alliantie laten een zelfde beeld zien; Almere kent wat meer lagere inkomens en het Gooi iets meer hogere. Bij Rochdale zijn de percentages respectievelijk 11,5 procent en 17 procent.
Eigen Haard kent zelfs meer dan 30 procent scheefwoners, waarvan bijna 20 procent in de inkomenscategorie boven de 43.085 euro valt. Deze huurders wonen vooral buiten Amsterdam, aldus een woordvoerder. De uitvoering van de huurverhoging loopt een stuk soepeler dan in 2013. Zo wist Stadgenoot slechts 366 woningen niet te koppelen met de administratie van de Belastingdienst. Bij Rochdale viel bij 344 woningen geen match te maken.
Dit is ook het landelijke beeld. Het overgrote deel (80%) van de woningcorporaties past in 2014 de inkomensafhankelijke huurverhoging toe. Een klein deel weigert om principiële redenen.
Hans Kregting, voorzitter van de Huurdersbond Ede en bestuurslid van de Nederlandse Woonbond, heeft na de bekendmaking door de Amsterdamse corporaties van het aandeel scheefwoners een klacht ingediend bij het College Bescherming Persoongegevens. Naar zijn mening mogen corporaties dergelijke informatie niet publiceren. "Corporaties mogen de informatie van de Belastingdienst over het huishoudinkomen alleen gebruiken voor het vaststellen van de huurverhoging. Die informatie mag nadrukkelijk niet voor iets anders worden gebruikt."