De Smaragd en De Flat in de race voor Gebouw van het Jaar

21.03.17
De Smaragd en De Flat in de race voor Gebouw van het Jaar
De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) heeft drie Amsterdamse gebouwen genomineerd voor het Beste Gebouw van het Jaar 2017. Daartoe horen de woongebouwen De Smaragd in Amsterdam Oost en de klusflat De Flat in Zuidoost in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. De derde Amsterdamse genomineerde is het hoofdkantoor van kinderwagenproducent Joolz in Amsterdam Noord vanwege zijn 'Stimulerende Omgeving'. De zeskoppige vakjury wordt voorgezeten door bestuurder en oud-politicus Hans Wijers.
 
De Smaragd op de Insulindeweg won eerder al de Amsterdamse Zuiderkerkprijs als beste ontwerp van 2016. Dit wooncomplex van de Alliantie met 102 woningen wordt gezien als een geslaagde inpassing van Amsterdamse bouwstijlen. De jury is zeer enthousiast over de materiaalkeuze waardoor "een chique en ingetogen uitstraling" ontstaat. Uit het rapport: "Door een slim casco en efficiënte ontsluiting is er ondanks een beperkt (deels sociale woningbouw-) budget een zeer fraai gebouw ontworpen met een zorgvuldige detaillering en hoogwaardige materialisering. De woning zijn zeker voor huidige begrippen zeer royaal. (o.a. sociale huurwoning van 125m2 met een verdiepingshoogte van 4m)." 
 
Over Klusflat De Flat is al veel geschreven. De Bijlmerflat ontkwam door de crisis de slopershamer en kreeg een nieuw leven als casco klusflat. Alleen de hoofdstructuur - liften, balkons en galerijen, installaties – werden gerenoveerd maar de binnenkant van de al lang leegstaande woningen werd aan de kopers overgelaten: keuken, douche, verwarming en binnenafwerking ontbraken. De jury bewondert de gedurfde aanpak: "Dit minimaliseerde de investeringen en is zo een nieuw business model voor huisvestingsopgaven in Nederland ontstaan.
De ingrepen in het oorspronkelijke ontwerp pakken goed uit: "De gesloten delen van de gevel zijn vervangen door dubbel glas. Door de gevel open te maken toont deze het leven in de flat. (...) Door het geschilderde beton te zandstralen, werd de sensationele, originele zachtheid van het beton (weer) zichtbaar: beter dan natuursteen! Een voltreffer is volgens de jury ook de nieuwe invulling van de plint: "Door de bergingen naar de verdiepingen te verplaatsen, ontstond op maaiveld ruimte voor woningen. Zo is een levendige plint ontstaan die de flat verbindt met de buurt, ​​zo maatschappelijk draagvlak creëert en ‘het beest' inbedt in het omliggende park en wijk."
 
Lees hier beschriijving van alle negen genomineerden: BNA Beste Gebouw van het Jaar
 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS