-
In de Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West hebben bewoners zelf de noodzaak voor stadsvernieuwing aangekaart. Samen met de gemeente Amsterdam en woningcorporatie Stadgenoot maakten zij vervolgens het vernieuwingsplan en kozen zij het participatie- en stedenbouwkundig bureau. Het conceptplan is nu klaar. Het geheim van dit succesvolle traject? De snelheid erin houden en de hele buurt erbij betrekken. Maar uiteraard is niet iedereen tevreden met de uitkomst.
Achtergrondartikel
-
De meeste Amsterdamse huishoudens wonen fysiek of financieel passend of ruim. Zo'n 9 procent woont te klein, 17 procent te duur en 1 procent zowel te krap als te duur. Vooral jongere huishoudens (18-38 jaar) en bewoners van particuliere huurwoningen wonen relatief vaak te duur. Aan de andere kant woont één vijfde van de huishoudens zowel groot als relatief goedkoop, waarvan de helft eigenaar-bewoner is, en ook vaak ouder. Dit staat in nieuw onderzoek van de gemeentelijke afdeling Onderzoek… meer Nieuwsartikel
-
Amsterdam wil het komende decennium de stadsdelen buiten de ring grootschalig verdichten. Ook in de Westelijke Tuinsteden moeten er veel woningen worden bijgebouwd. Gemeente en woningcorporaties vinden bezorgde buurtbewoners op hun pad. Voor bewonersvereniging ProWest geldt dat het open karakter en de kenmerkende stedenbouwkundige elementen uit de wederopbouwperiode het uitgangspunt bij vernieuwing en verdichting moeten zijn.
Achtergrondartikel
-
Amsterdam wil het komende decennium de stadsdelen buiten de ring verdichten en de lokale 'stadsharten' versterken. Ook in de Westelijke Tuinsteden moeten er veel woningen worden bijgebouwd; met het Osdorpplein als stadsdeelhart. Niet alleen de buurten rondom de stadsdeelcentra krijgen met verdichting te maken. Ook de centra zelf gaan op de schop. Zo zijn op het Osdorpplein in de afgelopen jaren al meer dan 1.300 appartementen gebouwd in verschillende huur- en koopklassen. De hoogbouw heeft het… meer Fotoreportage
-
In de Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West worden de komende jaren in totaal 656 woningen gesloopt en 1.200 tot 1.300 woningen teruggebouwd. Dat staat in het concept vernieuwingsplan. Woningcorporatie Stadgenoot bouwt minimaal hetzelfde aantal sociale huurwoningen terug als er nu staan. Het door bewoners, gemeente Amsterdam en woningcorporatie afgelopen week gepresenteerde gezamenlijke plan voorziet daarnaast in de toevoeging van 550 tot 650 woningen voor de middeldure en vrije sector.… meer Nieuwsartikel
-
Aan Meer en Vaart in Amsterdam Nieuw-West maken 69 appartementen plaats voor 155 woningen voor ouderen, stellen en kleine gezinnen. De nieuwbouw bestaat uit 72 sociale huur- en 83 middenhuur appartementen. Eigen Haard sloot hiervoor een overeenkomst met Hillen & Roosen dat de sloop en nieuwbouw uitvoert. De nieuwbouw bestaat uit twee gebouwen: een hoofdgebouw met 127 appartementen en een losstaand, houten gebouw in de gezamenlijke binnentuin met 28 senioren-appartementen.
Nieuwsartikel
-
De voorrangsregeling van Achmea Real Estate voor bewoners die een sociale huurwoning achterlaten of een sleutelberoep hebben, heeft 41 mensen geholpen aan een nieuwe middeldure huurwoning in Amsterdam West. Van de 147 appartementen in Podium Lelylaan worden er 26 betrokken door doorstromers uit de sociale huursector. Nog eens 15 huurders hebben een sleutelberoep: zij zijn agent, verpleegkundige of onderwijzer.
Nieuwsartikel
-
De training ‘Iemand erbij’ in Amsterdam Nieuw-West is ontwikkeld als antwoord op de toename van meldingen van zogenoemd verward gedrag. Buurtbewoners krijgen meer inzicht in hoe ze om kunnen gaan met mensen die in crisis verkeren.
Achtergrondartikel
-
In Overtoomse Veld, Amsterdam Nieuw West, sloopt Lieven de Key 112 oude flatwoningen aan de Johan Greivestraat en de Piet Mondriaanstraat. Daarvoor komen in de plaats 265 nieuwbouwappartementen: 135 sociale huurwoningen en 130 middenhuur- en vrije sectorwoningen. De nieuwbouw start in het najaar, een deel van de voormalige bewoners kan begin 2026 terugkeren naar de nieuwe woningen. De realisatie van twee woongebouwen met middenhuur- en vrije sectorwoningen volgt in 2026.
Nieuwsartikel
-
Amsterdam wijzigt haar ontwikkelstrategie. Om de groei van de stad bij te benen, verschuift de aandacht van de bouw van heel nieuwe woonwijken naar binnenstedelijke verdichting. Die ommezwaai is nodig om ruimte te houden voor bedrijventerreinen, extra vergroening en betere voorzieningen.
Achtergrondartikel
-
Woningcorporatie Rochdale gaat met bouwbedrijf Heijmans het zuidelijke deel van de Lodewijk Van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West vernieuwen. In eerste aanleg gaat het om de bouw van een woontoren en een appartementengebouw met in totaal 300 woningen en 1.000 m2 commerciële ruimte. De overeenkomst levert het bouwbedrijf een omzet op van 66 miljoen euro.
Nieuwsartikel
-
De gemeente Zaanstad ontvangt 22,5 miljoen euro uit het Volkshuisvestingfonds om te investeren in Zaandam-Oost, zo heeft minister De Jonge bekendgemaakt. De Rijksbijdrage maakt het mogelijk tweehonderd woningen levensloopbestendig te maken, vijfhonderd particuliere woningen te verbeteren, 166 woningen die in het verleden door corporaties zijn verkocht terug te kopen en drie ontmoetingsplekken te realiseren, inclusief een Huis van de Wijk. Ook wordt de buurt groener gemaakt.
Nieuwsartikel
-
Bouwregels in Nederland zijn onvoldoende toegesneden op de risico’s van nieuwe (brandbare) bouwmaterialen en bouwmethoden, concludeert het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) na analyse van onder meer twee omvangrijke gebouwbranden de afgelopen jaren in Amsterdam. De samenleving, aldus het instituut, moet zich de vraag stellen of vanwege het risico voor de bewoners en de brandweer, en vanuit bescherming van de woningvoorraad de risico’s op omvangrijke branden in de gebouwschil… meer Nieuwsartikel
-
Change= moet zo'n 250 huurders van twee woningcomplexen in Amsterdam Nieuw-West en in Zuidoost definitief onterecht berekende ‘community-kosten’ terugbetalen, zo heeft het Gerechtshof uitgemaakt. Bijna drie jaar geleden oordeelde de Kantonrechter al dat de verhuurder van jongerenwoningen op het August Allebéplein en het Elizabeth Cady Stantonplein geen geld voor extra diensten – een verplichte bijdrage van 75 tot 120 euro in de maand – mag vragen.
Nieuwsartikel
-
De armste Nederlanders komen in hun buurt, op het werk en in de familie vooral in aanraking met mensen die net als zij weinig welvarend zijn. En de rijke Nederlanders komen steeds minder in aanraking met mensen met een gemiddelde of lage welvaart, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een onderzoek naar de leefwerelden van de twintig procent rijkste en twintig procent armste Nederlanders tussen dertig en zestig jaar oud. Wel zien mensen met een herkomst in Marokko, Turkije en… meer Nieuwsartikel
-
De Lodewijk van Deysselbuurt gaat de komende jaren flink op de schop. De grootschalige renovatie en sloop-nieuwbouw moet zevenhonderd extra woningen en een opgeknapte openbare ruimte opleveren. Bovendien moet de vernieuwing de buurt ook sociaal verder brengen. Dat wordt ook hoog tijd: de vernieuwing van de wijk kent een lange geschiedenis van plannen die niet doorgingen.
Achtergrondartikel
-
In de Kolenkitbuurt is de bouw van 'De Houten Leeuw' gestart, het laatste grote stedelijke vernieuwingsproject van Stadgenoot in de deze buurt. Het gaat om 53 studio's voor jongeren. De oplevering van het nieuwe gebouw staat gepland voor november 2024. Het oorspronkelijke gebouw aan de Leeuw van Vlaanderenstraat is vorig jaar gesloopt.
Nieuwsartikel
-
Stadgenoot bouwt 53 studio’s voor jongeren in de Kolenkitbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Met de bouw van complex De Houten Leeuw voegt de woningcorporatie dertig woningen toe aan de buurt. Het is het laatste grote stedelijke vernieuwingsproject van Stadgenoot in de Kolenkitbuurt. Het oorspronkelijke gebouw aan de Leeuw van Vlaanderenstraat 35-41 was verouderd en is vorig jaar gesloopt.
Nieuwsartikel
-
De gemeente Amsterdam zoekt naar nieuwe ontwikkellocaties voor de bouw van 20.000 woningen in de eerste helft van de jaren dertig. Die nieuwbouwlocaties zijn nodig om de groei van de stad bij te benen, zo schrijft wethouder Reinier van Dantzig van stedelijke ontwikkeling en volkshuisvesting in het plan ´Bouwen aan buurten van de Toekomst´.
Nieuwsartikel
-
Woningcorporatie de Alliantie heeft de verhuizing van 170 bewoners uit de Jacob Geelbuurt naar het nieuwe woningcomplex De Jacoba in Amsterdam Nieuw-West afgerond. Het markeert een belangrijke mijlpaal in de transformatie van de buurt. Met de verhuizing wordt de herhuisvesting van in totaal vierhonderd bewoners afgerond.
Nieuwsartikel
-
Woningcorporatie Rochdale maakt een begin met de grootschalige vernieuwing van de Van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw West. Aannemer Dura Vermeer gaat in totaal 376 woningen renoveren en 254 nieuwe woningen bouwen in het middendeel van de buurt. In de loop van dit jaar begint de mix van sloop, nieuwbouw en renovatie.
Nieuwsartikel
-
Change= blijft tot in 2025 beheerder van het woningcomplex met 498 studio’s aan het August Allebéplein in Amsterdam Nieuw-West. In hoger beroep heeft het Gerechtshof bepaald dat eigenaar CBRE IM het contract met de beheerder niet voortijdig kan opzeggen. Eerder deed de rechter in kort geding een soortgelijke uitspraak.
Nieuwsartikel
-
Woningcorporatie Eigen Haard vervangt aan de Jan de Louterstraat in Amsterdam-Slotermeer 72 verouderde sociale huurwoningen door 66 nieuwe sociale huurwoningen en 48 vrije sectorhuurwoningen voor het middensegment. Daarover zijn afspraken gemaakt met bouwbedrijf KBK.
Nieuwsartikel
-
Om de leefbaarheid in Amsterdam Nieuw-West te verbeteren, stelt demissionair minister Hugo de Jonge miljoenen ter beschikking uit het Volkshuisvestingsfonds. Het geld gaat vooral naar particuliere eigenaren die zo hun woningen kunnen verduurzamen.
Nieuw-West krijgt net als 37 andere kwetsbare wijken in Nederland geld uit het Volkshuisvestingsfonds. In totaal gaat het in deze tweede tranche in totaal om 280 miljoen euro waarmee 13.000 woningen in particulier bezit kunnen worden verbeterd. Nieuw… meer Nieuwsartikel
-
Binnenkort stemt de gemeenteraad over de investingsnota voor de vernieuwing van de Dichtersbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Morgen is de behandeling in de Raadscommissie. Daarmee komt de vernieuwing van deze wijk, onderdeel van de stedelijke vernieuwing van Slotermeer, een stap dichterbij. Alle 426 woningen worden gesloopt, met instemming van een meerderheid van de bewoners. De buurt krijgt er veel meer woningen voor terug, circa 850. Bovendien wordt de openbare ruimte opgeknapt.
Nieuwsartikel