Een persoonlijk initiatief van Frans van Tartwijk dreigt de tegenstellingen onder Amsterdamse huurdersvertegenwoordigers verder te vergroten. Ondertussen is het niet meer vanzelfsprekend dat de stemgerechtigde leden van de Huurdersvereniging Amsterdam het samenwerkingsakkoord blijven ondersteunen.
In een open brief met de titel 'HELP! Stijgende huren dwingen de huurders de stad uit' spreekt Van Tartwijk uit dat de huurders het 'onbegrijpelijk' te vinden dat de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) en de Woonbond "niet meer doen dan een poging om het beleid wat af te remmen". De brief is ondertekend door een groot aantal Amsterdamse huurdersverenigingen. Voorzitter Winnie Terra van de HA begrijpt de zorg van de huurdersverenigingen, maar wijst erop dat in de samenwerkingsafspraken juist enorm veel is binnengehaald.
Volgens de HELP-brief zijn zelfs zittende huurders niet meer veilig nu de WOZ-waarde per 1 juli 2016 onderdeel wordt van het puntenstelsel. En voor startende huurders wordt huren in steden "vrijwel onmogelijk". Ook wil hij specifiek opkomen voor die huurders die net geen huurtoeslag ontvangen: hogere huren worden bij hen helemaal niet gecompenseerd. "Hun huren zijn nauwelijks beschermd en zij krijgen al langer jaarlijks forse huurverhogingen." De brief pleit verder voor een stop op verkoop van sociale huurwoningen.
Winnie Terra heeft begrip voor de zorgen: “Maar de huurders hebben in 2011 in het verkoopconvenant zélf getekend voor een akkoord voor de verkoop van 35.000 sociale huurwoningen tot 2020. Het bestuur van de HA moet daarmee dealen." De HA heeft volgens haar juist veel kunnen repareren. Terra: "Wij hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de 47000 corporatiewoningen die in de binnenstad nog overblijven, worden gelabeld als sociale woningen." Tot voor kort was er geen harde limiet aan het aantal te liberaliseren huurwoningen. Bovendien mogen er nu nog maximaal 3000 woningen per jaar worden onttrokken aan de sociale voorraad (verkoop + liberalisatie). En de huren van corporatiewoningen in de vrije sector worden aan maxima gebonden. Ze wijst er bovendien op dat 75 procent van alle vrijkomende huurwoningen onder de huuraftoppingsgrenzen moeten worden verhuurd.
Vreemd is dat de vele huurdersverenigingen een brief hebben ondertekend die op een belangrijk onderdeel niet klopt: de WOZ heeft namelijk geen invloed op de bestaande huren. Bovendien verdwijnt de inkomensafhankelijke huurverhoging dus de huurverhogingen pakken voor velen volgend jaar juist lager uit. De HA wijst er ook nog op dat de WOZ maar beperkt invloed heeft op de aanvangshuren, vanwege de passendheidsnorm en de toewijzigingsregels in de nieuwe woningwet.
Een deel van de leden wil dat de HA het akkoord met de gemeente en de corporaties opzegt. Ongeveer de helft van de stemgerechtigden bestaat uit de kritische huurdersverenigingen uit de stadsdelen. De andere helft bestaat uit vertegenwoordigers van huurderskoepels. Zij blijven naar verwachting achter het bestuur staan. Terra: "Dat de huurders kritiek hebben op het landelijk beleid, begrijp ik. Maar dan moeten ze bij de Tweede Kamer en de regering zijn, en niet bij ons."