Op een druilerige zaterdag begin april druppelt Sporthal Wormer vol met bewoners van de regio Zaanstreek-Waterland. Vorig jaar was hier de noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Nu is hier de aftrap van het Burgerberaad G1000 Wonen Zaanstreek-Waterland. 330 geselecteerde deelnemers kwamen hiervoor samen. Vervolgbijeenkomsten moeten op 1 juli leiden tot een Burgerakkoord met concrete voorstellen aan politiek en woningcorporaties.
Initiatiefnemers van het Burgerberaad G1000 Wonen Zaanstreek-Waterland zijn woningcorporaties uit de streek: Parteon, Intermaris en Rochdale. Maar ook Wooncompagnie, Wormer Wonen en ZVH zijn aangehaakt. Daarnaast wordt dit initiatief door een hele rits partners ondersteund, waaronder de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Purmerend.
Opvallend: vier regiogemeenten – Landsmeer, Oostzaan, Edam-Volendam en Waterland – ontbreken. De gemeenteraden keurden medewerking af. Er was onder andere angst dat burgers door de experts en inspiratoren een bepaalde kant op zouden worden geduwd en met onwelkome voorstellen zou komen. Bijvoorbeeld woningbouw in de Purmer. Dat zou hen in een lastig parket brengen. In laatste instantie besluit uiteraard altijd de gemeenteraad over ruimtelijke plannen. Ook de wel deelnemende partners committeren zich niet onvoorwaardelijk aan de uitkomsten. Wel hebben ze vooraf toegezegd alle voorstellen serieus te wegen en een eventuele afwijzing goed te onderbouwen.
De organisatie is in handen van G1000 Burgerberaad die volgens een vaste aanpak werkt. De Burgertop zoals nu gehouden in Sporthal Wormer, wordt gevolgd door een Burgerforum (subgroepen die voorstellen uitwerken) en een slotbijeenkomst, het Burgerberaad, waar de voorstellen uit de 'werkplaatsen' (de subgroepen) worden gepresenteerd. De voorstellen die worden aangenomen vormen het Burgerakkoord. Dat wordt aangeboden aan de betrokken gemeenten en corporaties. De systematiek van de G1000 is een relatief nieuwe vorm van burgerraadpleging.
Lees hier een uitgebreid verslag van de bijeenkomst van 1 april: