Veel tijdelijke containercomplexen in Amsterdam voldoen niet aan de brandveiligheidsnormen. Uit gemeentelijk onderzoek blijkt dat rookmelders niet goed functioneren, brandwerende scheidingsconstructies onvolkomen zijn en vluchtwegen worden versperd door afvalzakken, fietsen en andere spullen van bewoners. De wethouders Zita Pels en Reinier van Dantzig zeggen te zijn geschrokken van het rapport. Maar er is volgens hen geen reden voor acute sluiting van complexen. Wel is onmiddellijk met de eigenaren contact opgenomen om tekortkomingen aan te pakken. Er komen ook vervolggesprekken om de brandveiligheid verder te verbeteren.
Aanleiding voor het onderzoek was de brand die vorig jaar november uitbrak op Startblok Riekerhaven. Er waren daarbij - afgezien van enkele katten - geen slachtoffers, maar 135 mensen raakten hun huis kwijt. Woningcorporatie Lieven de Key heeft die inmiddels na de noodopvang allemaal een andere woning kunnen aanbieden. Diverse media lieten bewoners aan het woord die meenden dat de brandveiligheid niet in orde was en rookmelders waren uitgezet. De gemeente zette vervolgens een onderzoek uit naar alle veertien locaties met tijdelijke containerwoningcomplexen.
De conclusies van dit onderzoek liegen er niet om: het merendeel van de tijdelijke containerwoningencomplexen bevat tekortkomingen in de brandwerende scheidingsconstructies; de werking en plaatsing van de rookmelder is in een aantal woningen niet correct. En in de veel complexen staan in de vluchtroutes obstakels. Om te voldoen aan het Bouwbesluit 2012 moeten in het merendeel van de complexen maatregelen worden genomen.
De aard en de ernst van de afwijkingen verschilt per complex. Een 'matige kwaliteit brandveiligheid' hebben de acht nog resterende gebouwen van Startblok Riekerhaven. Dat komt door de gebruikte houten vloeren en de schildakconstructie. Een dergelijke kwetsbare constructie hebben ook twee vergelijkbare gebouwen aan de Zuiderzeeweg (Zeeburgereiland).
In de rapportage zijn diverse aanbevelingen opgenomen om te voldoen aan de regelgeving. Van een acuut brandonveilige situatie die directe ontruiming rechtvaardigt, is volgens de wethouders geen sprake. De eigenaren wordt aanbevolen verder onderzoek te verrichten naar de brandveiligheid, bijvoorbeeld van gebruikte materialen. Binnenkort is er ook overleg tussen gemeente, brandweer en woningcorporaties over aanvullende maatregelen en handhaving.