Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD: 'Pak krakers veel harder aan'

Image

Als het aan de VVD ligt stopt Amsterdam per direct met het gedogen van krakers. “Het zwartboek maakt duidelijk dat kraken bij wet is verboden maar dat het nog steeds wordt gedoogd. De VVD wil dat Amsterdam dit gedoogbeleid met overlast, geweld en schade als gevolg per direct stopt”, zegt VVD-raadslid Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

De wet Kraken en Leegstand biedt de mogelijkheid om te ontruimen, maar in Amsterdam wordt volgens haar momenteel niet ontruimd voor leegstand. "In de praktijk betekent dit dat krakers van panden en terreinen waar nog geen concrete plannen voor bestaan, vrij spel hebben." Zij meent dat Amsterdammers die slachtoffer worden van krakers er te vaak alleen voor staan. "Wij vinden dit de omgekeerde wereld en willen dat Amsterdam per direct het ontruimingsbeleid loskoppelt van de leegstandsbepaling. Kraakpanden moeten altijd worden ontruimd.”

Zij ziet krakers als 'dieven die de maatschappij handenvol met geld kosten'. Geld dat volgens haar veel beter besteed kan worden."We willen dat Amsterdam voortaan standaard niet alleen ontruimingskosten, maar ook eventuele schade aan panden of openbare ruimte op de krakers verhaalt”, aldus Yeşilgöz-Zegerius. “Wanneer blijkt dat ze de schade niet kunnen betalen dan moet gekeken worden naar een geschikte werkstraf. Van een kale kip kan prima bouillon worden getrokken.”

Raadslid Yeşilgöz-Zegerius heeft woensdag een zogeheten zwartboek over de Amsterdamse manier van toepassing van de wet Kraken en Leegstand aangeboden aan burgemeester Van der Laan.

Trefwoorden