Overslaan en naar de inhoud gaan

Kraken

  • Woningcorporaties hebben vorig jaar in de gemeente Amsterdam onrechtmatig gebruik geconstateerd bij  654 huurwoningen. Deze woningen worden inmiddels weer rechtmatig bewoond.
    Nieuwsartikel

  • Op de locatie van de Bijlmerbajes verrijst de nieuwe wijk Bajes Kwartier. De gemeente Amsterdam heeft daar 1.800 m2 grond aangekocht en in erfpacht uitgegeven voor een wooncoöperatie. Op de locatie van de voormalige directeurswoning van de gevangenis gaat Bajesdorp een nieuw pand bouwen. Het nieuwe pand zal naast creatieve werk- en experimenteerruimtes ook plek bieden aan huurwoningen.
    Nieuwsartikel

  • De Wet Kraken en Leegstand heeft het kraken beperkt maar er geen einde aan gemaakt. NUL20 maakt een rondje door Amsterdam-Noord. Onder het motto ‘Stop de uitverkoop van de stad’ werden daar het laatste half jaar onder meer een kerk, een bunker en een voormalig café gekraakt. En ook weer ontruimd trouwens. Omwonenden zijn vaak wel blij met de krakers: beter dan die langdurige leegstand.
    Achtergrondartikel

  • update 08 april De huurwoningen van Ymere worden niet direct ontruimd. De ‘We Are Here’-groep krijgt acht weken de tijd om de panden te verlaten. Volgens het Openbaar Ministerie is er momenteel onvoldoende reden om over te gaan tot een spoedontruiming. Er is geen sprake van ernstige verstoring van de openbare orde, aldus een woordvoerder.
    Nieuwsartikel

  • Als het aan de VVD ligt stopt Amsterdam per direct met het gedogen van krakers. “Het zwartboek maakt duidelijk dat kraken bij wet is verboden maar dat het nog steeds wordt gedoogd. De VVD wil dat Amsterdam dit gedoogbeleid met overlast, geweld en schade als gevolg per direct stopt”, zegt VVD-raadslid Dilan Yeşilgöz-Zegerius.
    Nieuwsartikel

  • De inmiddels zes jaar oude wet Kraken en Leegstand heeft in Amsterdam weinig effect. De procedures om krakers uit een pand te krijgen zijn eindeloos, de wetsovertreders worden niet vervolgd en kunnen moeiteloos een nieuw pand kraken. De maatschappelijke kosten van kraken zijn niet gering en de negatieve effecten op een buurt waar gekraakt wordt zijn groot. Dit betoogde Stadgenoot tegenover de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie in een rondetafelgesprek over kraken en leegstand.
    Nieuwsartikel

  • De leegstandverordening helpt niet om leegstand tegen te gaan. In de praktijk blijken eigenaren van leegstaande panden eindeloos te procederen tegen een leegstandsbeschikking. En anders kunnen hypotheekgevers een verplichte gemeentelijk voordracht voor bewoning wel blokkeren, aldus de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens.
    Nieuwsartikel

  • Achter de ramen van een voormalig verzorgingshuis in Slotermeer hangen de rood-groene posters van de leegstandbeheerder: ‘bewaking door bewoning’. Nog voor de laatste ouderen het A.H. Gerhardhuis ruim een jaar geleden verlieten, namen de eerste antikrakers er hun intrek. Inmiddels wonen er ruim honderd mensen via een gebruiksovereenkomst.
    Achtergrondartikel

  • Antikrakers die zich niet goed behandeld voelen door hun leegstandbeheerder kunnen per 1 mei met hun klachten bij het Klachtenmeldpunt Antikraak terecht. Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag opent dit klachtenmeldpunt in opdracht van de gemeente Amsterdam.
    Nieuwsartikel

  • Een leegstandbeheerder wil het Groningse CareX zich niet laten noemen. Het bedrijf associeert zich met de traditionele corporatie. Na uitbreidingen in Friesland, Drenthe en Noord-Holland strijkt het bedrijf wellicht nog dit jaar ook in Amsterdam neer. “We merken dat er in Amsterdam behoefte is aan onze diensten.”
    Achtergrondartikel

  • Amsterdam wil antikraakbureaus ‘namen en shamen’ als ze nieuwe regels niet hanteren Normen voor leegstandsbeheer De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) komen met een eigen Amsterdamse set normen voor leegstandbeheer (‘antikraak’) van corporatiewoningen. Dit in reactie op het Keurmerk Leegstandbeheer (KLB) van de landelijke leegstandbeheerders zelf.
    Achtergrondartikel

  • Huidige keurmerk van leegstandsbeheerders stuit nog op veel kritiek Antikraakbureaus worden salonfähig Bij de invoering per 1 oktober 2010 van de wet Kraken en Leegstand is een grotere rol toebedacht aan leegstandbeheer, oftewel antikraak. De gemeente Amsterdam ziet dat als één van de middelen om de gigantische kantorenleegstand te lijf gaan. Maar zijn de verwachtingen realistisch? En heeft zelfregulering de omstreden antikraakbureaus tot ‘nette’ partners gemaakt?
    Achtergrondartikel

  • Volgende juridische hindernis rond kraakwet
    Nieuwsartikel

  • Leegstandsbeheer groeit als kool De leegstand op de kantorenmarkt zorgt in elk geval voor flinke groei in één branche: die van de leegstandbeheerders. Camelot Europe zag haar concernomzet de afgelopen drie jaar verdubbelen.
    Nieuwsartikel

  • Leegstandbeheerders krijgen eigen keurmerk Fatsoenlijke en professionele leegstandbeheerders - waaronder 'antikraak-organisaties' - kunnen zich vanaf eind september onderscheiden met een keurmerk. De eerste zeven bedrijven zijn inmiddels gecertificeerd met het Keurmerk Leegstandbeheer. Drie andere ondernemingen hebben het kwaliteitsmerk aangevraagd.
    Nieuwsartikel

  • Krakers belemmeren ontruiming pand Ringdijk
    Nieuwsartikel