Overslaan en naar de inhoud gaan

MRA-bestuurders: huurbevriezing maakt Woondeal onmogelijk

Image

Huurbevriezing in de corporatiesector maakt de Woondeal in de Metropoolregio Amsterdam onmogelijk. Er gaat een streep door de bouw van tienduizenden woningen, zo schrijven dertig gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De eerder afgesproken woningaantallen zullen fors naar beneden moeten worden bijgesteld.

In de brief wijzen de bestuurders erop dat de Metropoolregio Amsterdam de grootste Woondealregio van het land is. De impact van de huurbevriezing is groot. Naar schatting kunnen de corporaties in de regio de komende tien jaar maar liefst € 6,5 miljard minder investeren. ‘Zonder voldoende investeringscapaciteit van onze corporaties kunnen we de afspraken die we als regio en Rijk samen hebben gemaakt niet waarmaken’, schrijft Floor Roduner, wethouder in Haarlem en portefeuillehouder Wonen in de MRA. 

Desastreuse  gevolgen

In de twee jaar geleden ondertekende Woondeal zijn afspraken gemaakt over de bouw van ruim 175.000 woningen tot en met 2030, waarvan 30 procent sociale huur. Door het bevriezen van de huren gaat er een streep door een derde van de sociale nieuwbouw. Tot 2034 gaat het om 23.000 sociale huurwoningen die niet kunnen worden gebouwd.
Volgens de opstellers van de brief wordt ook de beoogde bouw van middeldure- en vrijesectorwoningen hard geraakt. In veel woningbouwplannen is sociale huur onderdeel van een grotere gebiedsontwikkeling. Belemmeringen rond sociale huurwoningen hebben daarmee veel invloed op het bredere woningaanbod. ‘Dit heeft desastreuze gevolgen voor vele starters, studenten, gezinnen en senioren in onze regio, die hierdoor noodgedwongen op een woning moeten blijven wachten’, aldus Roduner.

Structurele compensatie

Mocht de huurbevriezing overeind blijven, dan wordt gepleit voor structurele compensatie voor de woningcorporaties. ‘De tijd om te handelen is nu’, aldus Roduner. ‘Zonder snel ingrijpen dreigen we de woningbouwdoelen te verliezen.’ Naast Roduner is de brief ondertekend door  Beryl van Straten, wethouder in Haarlemmermeer, gedeputeerde Jelle Beemsterboer van Noord-Holland en gedeputeerde Jan de Reus van Flevoland.