Woningcorporatie Ymere heeft het plan en bod van wooncoöperatie Copekcabana definitief afgewezen. De initiatiefnemers wilden twee huizenblokken in de Van der Pek-buurt in Amsterdam-Noord overnemen, zelf renoveren en beheren als sociale huurwoningen. Ymere vindt het overnamebod te laag. Copekcabana rekende met een korting van circa 35 procent op de marktwaarde om de aankoop en renovatie te kunnen financieren.
Wooncoöperaties komen in Amsterdam nauwelijks van de grond. Het grote struikelblok is de overnameprijs van de woningen. De marktwaarde is in de hoofdstad dermate gestegen dat de beoogde doelgroep van woningcoöperaties - dezelfde als die van corporaties - die niet kan opbrengen. Het rijk biedt inmiddels wel ruimte aan corporaties om kortingen te verlenen, maar volgens Eric van Kaam, directeur Verhuur en Wonen, is bij Ymere bij verkoop de marktwaarde het uitgangspunt. “Want als we wel een korting geven bevoordelen we een groep ten opzichte van een andere groep. Dat is onwenselijk. Door korting te geven op de verkoopprijs kunnen wij minder investeren in onze kerntaak. Dat is zorgen voor goede en betaalbare woningen voor mensen met een bescheiden inkomen. Zo kan Ymere met de gevraagde korting door Copekcabana circa tien nieuwe sociale huurwoningen realiseren. Of we kunnen er andere huizen van renoveren of verbouwen. Daar profiteren al onze huurders van. Bovendien schep je door het geven van een korting verwachtingen voor toekomstige wooncorporaties.”
De twee woonblokken aan de Anemoonstraat en Begoniastraat zouden als klushuis worden verkocht. Uit het voorstel van Copekcabana bleek volgens Ymere niet dat ze de twee woonblokken zelf goedkoper zouden kunnen renoveren dan Ymere zelf. “En je komt tijdens een renovatie altijd onverwachte dingen tegen die je niet had ingecalculeerd. Dat is inherent aan het opknappen van een oud pand. En onverwacht betekent altijd extra kosten. Die moet je wel kunnen dragen”, zegt Van Kaam.
Van Kaam zegt het jammer te vinden dat het plan van Copekcabana het niet heeft gehaald. “Het is een enthousiaste, sympathieke club mensen. Ze hebben er veel tijd in gestoken, hebben goed over de toekomst van de wijk nagedacht, zijn bevlogen en bruisen van de energie. Het afwijzen van dit plan betekent niet dat de deur op slot zit. We gaan graag met ze in gesprek om te luisteren naar eventuele alternatieven.”
Ymere gaf overigens ook als reden voor de afwijzing dat de initiatiefnemers de 'wachtrij van woningzoekenden omzeilen'.
Lees ook:
Bewoners willen eigen woonmilieu opbouwen in Van der Pekbuurt (Parool, 05-12-2016)
Wooncoöperatie Copekcabana doet bod op woningen (NUL20, 06-02-2017)
Wooncoöperatie heeft nog lange weg te gaan (NUL20, 23-09-2015)