Amsterdam bouwt duizend woningen voor statushouders en studenten

11.05.2016
Image
Laatste update 18:00

Amsterdam gaat duizend tijdelijke woningen realiseren voor de huisvesting van statushouders en studenten. De woonunits van zo'n 21m2  worden gebouwd voor de periode van tien jaar en staan verspreid over vijf locaties. Op deze locaties komen niet alleen statushouders te wonen maar ook andere Amsterdammers "zoals jongeren en studenten". Daarmee volgt Amsterdam de aanpak die dezer maanden met 'Het Startblok' (zie foto) wordt geïntroduceerd. Dit complex wordt in juli in gebruik genomen. De menging moet bijdragen aan een snellere integratie van de statushouders én zorgen voor extra betaalbare studenten- en jongerenwoningen. 

De drie nu bekend gemaakte locaties liggen in Amsterdam Oost:
- Van Lohuizenlaan vlakbij The Harbour Club (160 units in 5 bouwlagen)
- Daguerrestraat op IJburg (320 woonunits in 4 bouwlagen) 
- Trainingsveld van Zeeburgia aan de Kruislaan (256 woonunits in 4 bouwlagen).

De vierde locatie is nog niet bekend gemaakt. Daar zou plek zijn voor 250 woonunits. De oplevering van de locaties staat gepland in juni 2017.

Naast dit programma gaat de Alliantie naast het ACTA-gebouw in Nieuw-West een nieuw tijdelijk complex met 114 woningen realiseren, waarvan de helft wordt gereserveerd voor statushouders. gerealiseerd. Tenslotte hebben DUWO/Rochdale besloten hun wooncontainers op het NDSM-terrein vanaf nu ook open te stellen voor statushouders, waardoor ook hier op termijn een gemengd complex ontstaat. De tijdelijke bouwvergunning wordt verlengd tot de maximumtermijn, dat is mei 2019 en februari 2020 voor de twee gestapelde complexen. Maximaal kunnen hier 125 statushouders terecht.

Amsterdam is de eerste gemeente die op grote schaal woningen toevoegt voor statushouders. Volgens de stad is dat de enige manier om te voorkomen dat de huidige woningzoekenden gedupeerd worden. Eind 2015 heeft de gemeente het programma Huisvesting Kwetsbare Groepen vastgesteld. Hieruit blijkt dat in de jaren 2016 – 2018 in totaal 9.900 woonunits nodig zijn voor het huisvesten van verschillende kwetsbare groepen, waaronder statushouders. Op dit moment gaat ongeveer een derde van de vrijkomende sociale huurwoningen naar urgenten, waaronder ook stadsvernieuwingsurgenten. Amsterdam wil ook leegstaande panden transformeren om nieuwe tijdelijke woningen te realiseren. Binnenkort wordt een besluit genomen over enkele gemeentepanden die daarvoor in aanmerking komen.