Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Ouder-Amstel koploper in tijdelijke woningbouw

Image

Gemeenten in de provincie Noord/Holland hebben vorig jaar voor 1.415 tijdelijke woningen een vergunning verstrekt, een stijging van meer dan vijftig procent in vergelijking met een jaar eerder. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal is in Nederland vorig jaar voor ruim zesduizend tijdelijke woningen een vergunning verstrekt; goed voor nagenoeg twaalfduizend woonruimten. In tijdelijke woningen kunnen meerdere huishoudens wonen, omdat een woning uit meerdere onzelfstandige woonruimten kan bestaan.  In 2023 lag het totaal aantal op iets meer dan vierduizend vergunde woningen. Bijna altijd gaat het om nieuwbouw, slechts voor vijftien procent is sprake van verbouw.
 

Over de periode 2020 tot en met 2024 is sprake van de bouw in ons land van 18.000 tijdelijke woningen. Daarvan werden er bijna 3.600 gebouwd in de provincie Noord-Holland en 469 in Flevoland. In die vijf jaar was de gemeente Oud-Amstel met 741 woningen koploper. Eén van de grote projecten betreft de bouw voor vijftien jaar door woningcorporatie Ymere van 330 flexwoningen van permanente kwaliteit in het nieuwe woongebied De Nieuwe Kern. Andere goed presterende gemeenten in de Metropoolregio zijn Amsterdam (393 woningen), Hilversum (379 woningen), Lelystad (305 woningen) en Purmerend (226 woningen). 

Meer corporatiewoningen

In 2024 waren woningcorporaties met 3.400 woningen de opdrachtgever van meer dan de helft van de vergunde tijdelijke woningen. Het aandeel van woningcorporaties als opdrachtgever is de afgelopen jaren groter geworden. Vijf jaar geleden gaven corporaties samen met de overheid opdracht voor 35 procent van de tijdelijke woningen. In 2024 is dat percentage gegroeid naar 55 procent.