De woningproductie groeide vorig jaar met ruim 6 procent naar bijna 71 duizend nieuwbouwwoningen. De nieuwbouwproductie was relatief het hoogste in Diemen. Daar nam dankzij de nieuwbouw de woningvoorraad in een jaar tijd met bijna 9 procent toe. In Amsterdam werden 5.007 nieuwbouwwoningen opgeleverd. In de hoofdstad stonden op 1 januari 447 duizend woningen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
De Rijksoverheid acht een jaarproductie van 75.000 woningen noodzakelijk om de woningschaarste terug te dringen. Tussen 2000 en 2009 werden gemiddeld nog zo’n 76 duizend woningen per jaar gebouwd. Op het dieptepunt in 2014 was dat percentage geslonken tot 45 duizend nieuwbouwwoningen. In de jaren daarna de woningproductie meer met 2019 als voorlopige piek.
De woningvoorraad groeide door nieuwbouw relatief het hardst in Flevoland, namelijk met 1,6 procent. Ook in Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel lag de groei boven het landelijk gemiddelde. Zuid-Holland ligt ook onder het gemiddelde, maar stond met absolute aantallen, namelijk ruim 13 duizend, op de eerste plek samen met Noord-Holland waar eveneens 13 duizend woningen werden gebouwd.
Nederland telde op 1 januari 2020 bijna 7,9 miljoen woningen. Dat zijn er bijna 77 duizend meer dan een jaar eerder. Behalve door nieuwbouw verandert de woningvoorraad ook door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en door transformatie van bedrijfsgebouwen. In 2018 werden door transformatie 13 duizend woningen toegevoegd. De cijfers over 2019 zijn voorlopig. In mei 2020 komen de definitieve cijfers beschikbaar. Het aantal nieuwbouwwoningen zal hierdoor bij de definitieve versie naar verwachting iets hoger uitkomen in verband met verwerking van nagekomen respons.