Overslaan en naar de inhoud gaan

Blackstone laat inderdaad honderden woningen langdurig leegstaan

Image

Er staan 248 woningen van vastgoedbelegger Blackstone langer dan zes maanden leeg. Dat meldt de Amsterdamse wethouder Wedemeijer naar aanleiding van vragen van SP-raadslid Erik Flentge. Deze partijgenoot van de wethouder trok aan de bel nadat in juni in één klap voor 328 woningen van de 'sprinkhaankapitalist' (dixit Flentge) een leegstandsmelding werd gedaan. Flentge vraagt welke middelen de Leegstandswet biedt om die leegstand te bestrijden en partijen als Blackstone 'maximaal tegen te werken'.

De gemeente heeft inmiddels een leegstandsgesprek gevoerd met de beheerder van het vastgoed, Haavens bv. Daarin werd duidelijk dat Blackstone begin oktober 248 woningen bezat die langer dan een half jaar leegstaan. Dat is de wettelijke grens voor een leegstandsmelding.
Amsterdam kondigt de volgende acties aan: voor de 248 woningen gaat deze week een 'leegstandsbeschikking' de deur uit. Als daarop een reactie (een 'zienswijze') uitblijft volgt na twee weken een definitieve beschikking. Daarin worden termijnen gesteld waarbinnen de woningen weer gereed moeten zijn voor bewoning. Voor de meeste woningen zal dat maximaal zes maanden zijn, tenzij ingrijpende renovatie (bijvoorbeeld funderingsherstel) gepland is. Pas als Blackstone zich daaraan niet houdt kan de gemeente overstappen op 'afdwingbare afspraken' en tenslotte ook boetes.

Amsterdam betreurt de langdurige leegstand. De huidige Leegstandswet zou gemeenten echter geen mogelijkheid bieden straffer op te treden. De wethouder schetst wel een lichtpuntje. In de Crisis- en Herstelwet is een experimentmogelijkheid opgenomen om woningleegstand beter te kunnen te bestrijden. Daarmee kunnen onder andere de wettelijke termijnen worden ingekort. Maar daarvoor moet wel de huidige Amsterdamse Leegstandsverordening hierop worden aangepast en dat kan nog wel even duren: "Het college komt hier in het eerste kwartaal op terug."