Overslaan en naar de inhoud gaan

Blok komt met varianten voor verhuurderheffing

Update

Minister Blok heeft de Tweede en Eerste Kamer een aantal varianten op de eerder voorgestelde verhuurderheffing op basis van WOZ-waarde toegestuurd. Daarbij gaat het om een vaste heffing per woning, een heffing op de feitelijke huursom van een verhuurder en een belastingvrije voet in de heffing per woning. Het uitgangspunt is dat de totale opbrengst voor de schatkist gelijk blijft.

Uit een analyse van de effecten blijkt dat de regio Amsterdam niet per definitie voordeel ondervindt van een andere grondslag dan heffing op basis van de WOZ-waarde. Bij een heffing op basis van de huursom daalt de bijdrage. Dat geldt ook bij een vaste heffing per woning. Het voordeel varieert van bijna tien tot vier miljoen euro. Maar bij de introductie van een belastingvrije voet per woning ontstaat een substantieel nadeel. Juist voor woningen met een hoge WOZ-waarde moet dan een relatief hogere heffing worden betaald. En dan kan het nadeel voor corporaties en particuliere woningeigenaren in Groot-Amsterdam oplopen tot 124 miljoen euro.

Ook heeft de minister vier varianten uitgewerkt rond een mogelijke investeringsaftrek binnen de verhuurderheffing. Het gaat dan om investeringen in energiebesparing, nieuwbouw, ingrijpende renovatie en herstructurering in krimpgebieden, de vier grote steden en Rotterdam-Zuid. De aftrek is beperkt tot maximaal 300 miljoen per jaar. Deze begrenzing voorkomt dat niet investerende partijen meer dan circa tweemaal de maandelijkse huur aan heffing moeten betalen. Op basis hiervan gaat de minister in gesprek met de Tweede Kamer.

Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, reageert teleurgesteld. "De ene variant pakt voor ons wat beter uit dan de andere, maar het voorstel van de minister biedt de Amsterdamse corporaties geen soelaas. De investeringen gaan door de introductie van de verhuurderheffing omlaag, de werkgelegenheid krimpt en de betaalbaarheid neemt af." Ook heeft hij weinig goede woorden over voor de investeringsaftrek. "Die is heel bescheiden, Het moet nog maar blijken of we daar enig plezier aan beleven." Volgens Van Harten is er maar een echte oplossing voorhanden: een lagere heffing. "We moeten de gelederen gesloten houden en de politiek duidelijk maken dat het bedrag van de heffing omlaag moet," aldus de AFWC-directeur.