Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

  • Nederland is geen China, maar ...

    Nederland is geen China. Het lukt ons om goede redenen niet om in een paar jaar een hogesnelheidslijn of een serie woontorens aan te leggen. Maar toch. Kan het allemaal niet wat sneller?

  • Interview: Wienke Bodewes pleit voor nieuwe ontwikkelcultuur

    Kan het niet wat sneller, is de invalshoek van een nieuwe NUL20-artikelenreeks over woningbouw. Oud-Amvest topman Wienke Bodewes heeft daar uitgesproken ideeën over. De ontwikkeling van het Cruquiusgebied in Amsterdam-Oost laat volgens hem zien hoe het ook kan: zonder ellenlange procedures en opeenstapeling van eisen snel een goede, duurzame wijk ontwikkelen.

  • Participatie ‘avant la lettre’ bij renovatie Van Speijkflat

    Voortdurende klachten over koude voeten en hoge energierekeningen noopten Dudok Wonen tot een flinke opknapbeurt van de Van Speijkflat in Hilversum. Een participatietraject startte, met als uitkomst dat álle bewoners zich schaarden zich achter het verduurzamingsplan. Een toevalstreffer of heeft de corporatie iets heel goed aangepakt?

Tweede verdieping

  • Hunziker Areal: betaalbare, duurzame en levendige coöperatiebuurt

    Eén op de vijf woningen in Zürich is bezit van een wooncoöperatie. Samen met de bijna tienduizend gemeentelijke woningen bieden ze lagere en middeninkomensgroepen langdurig betaalbare huren. Voorlopig hoogtepunt is de ontwikkeling van het Hunziker Areal; niet een kavel maar een hele wijk voor wooncollectieven. Wat kunnen we leren van de Zwitsers?

Derde verdieping

  • Gemeenteraadsverkiezingen 2022

    De gemeenteraadsverkiezingen leefden in december nog niet echt, maar de grootste Amsterdamse partijen hadden hun programma naar buiten gebracht. Wat willen zij met de betaalbare huursector en wat willen zij van de woningcorporaties?

Kort bestek

  • Steden in regio Amsterdam komen met een opkoopbescherming

    Meerdere steden in de regio Amsterdam komen met een opkoopbescherming om te voorkomen dat beleggers woningen ‘wegkapen’ voor starters. Haarlem heeft per 1 februari 2022 de primeur. Amsterdam rekt de voorwaarden tot het uiterste op: voor alle koopwoningen tot 512.000 euro WOZ-waarde geldt straks na aankoop een verhuurverbod.

  • Voor steeds meer startende huishoudens is koopwoning onbereikbaar

    Nu koopwoningen voor steeds meer starters onbetaalbaar worden groeit de roep om middeldure huurwoningen. Voorheen een hoogstedelijk fenomeen, maar steeds meer gemeenten tuigen er nu bouwprogramma’s voor op.

  • Instellen thermostaat gaat veel huurders al boven de pet

    In 2019 had 11 procent van de Amsterdammers te maken met energiearmoede, in totaal 46.800 huishoudens. Gezien de ontwikkelingen op de energiemarkt is de kans groot dat dit aantal toeneemt. Hoe kan energiearmoede het best worden bestreden? In Zuidoost probeert men daar de vinger achter te krijgen.

  • De Zonmotor: subsidie voor ‘moeilijke daken’

    Dankzij 2,3 miljoen euro subsidie van de gemeente Amsterdam kunnen corporaties komend jaar een kleine 20.000 zonnepanelen plaatsen die anders niet rendabel waren of pas later aan de beurt zouden zijn. Waarom gaat het niet nog sneller? Bij Ymere merken ze: huurders zijn niet altijd even happig.

  • Voorrangsregeling levert nog niet veel extra personeel op

    Onderwijsinstellingen en ziekenhuizen zitten te springen om personeel. Om leraren en verpleegkundigen te binden of aan te trekken hebben gemeenten regelingen opgetuigd om hen met voorrang een woning toe te wijzen. Het wervende effect daarvan is beperkt, zo blijkt uit een rondgang van NUL20.

  • Doe het niet! waarschuwt ervaringsdeskundige Lex Pouw

    Af en toe borrelt de wens ergens op, meestal aan de linkerkant van het politieke spectrum: de heroprichting van het gemeentelijk woningbedrijf. Aanleiding is veelal onvrede over de prestaties van de lokale woningcorporaties of de verkoop van sociale huurwoningen. In Amsterdam is het onderwerp weer actueel in de aanloop van de verkiezingen. Doe het niet!, waarschuwt oud-woningbedrijf- én oud-corporatiebestuurder Lex Pouw.

Interview

  • Interview: Anne-Jo Visser, de nieuwe directeur AFWC

    Anne-Jo Visser is de nieuwe directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. Een nieuw gezicht in het Amsterdamse. Dat heeft zo z’n voordelen. Visser kijkt met een onbevangen blik naar thema’s waar niemand het na stapels beleidsnota’s en politieke compromissen eigenlijk nog over wil hebben.

Woonbarometer

  • Afgaande op het coalitieakkoord komt een nieuw kabinet met forse investeringen in de woningbouw en in infrastructuur om grootschalige nieuwe woningbouwgebieden te ontsluiten. Bovendien wordt de verhuurderheffing afgeschaft en ingewisseld voor prestatieafspraken over nieuwbouw en renovatie van betaalbare huurwoningen en investeringen in leefbare wijken.

Op stap

  • OP STAP MET ... de woonbegeleider

    Annelies van Altena begeleidt bewoners die vanwege renovatie of sloop hun woning (tijdelijk) moeten verlaten. Dat grijpt vaak diep in hun leven in. Maar het werk geeft veel voldoening. “Soms zie je wel eens schrijnende omstandigheden, maar in het algemeen is het heel fijn om zoveel verschillende mensen te ontmoeten.”

Fotoreportage

  • Het boemerangvormige Cruquiuswerkgebied aan de zuidkant van het Oostelijk Havengebied was decennia lang een rommelig bedrijventerrein. Met veel verouderd en soms vervallen vastgoed. In 2007 kocht Amvest de gebouwen van de voormalige wijnterminal. Zes jaar later werd die aankoop gevolgd door verwerving van het terrein van betoncentrale Albeton. Beide aan de oever van de Entrepothaven. Begin 2012 stelde gemeente 'de spelregelkaart' voor het gebied op waarmee de kaders voor de gebiedsontwikkeling worden vastgesteld. Binnen die regels kunnen de projectontwikkelaars aan de slag.

  • Wie er oog voor heeft ziet ze steeds vaker: murals, oftewel muurschilderingen. Ze verschijnen spontaan of in opdracht, overal waar saaie wanden van beton of steen beter verdienen. Hierbij een selectie die fotograaf Nico Boink maakte in de regio Amsterdam. Enkele ervan zijn overigens al weer verdwenen, zoals die in de Dirk Sonoystraat en op de Zeeburgerdijk

Redactioneel

  • NUL20 #109

    De idee dat je als Nederlander het recht hebt om je overal in het land te mogen vestigen verdwijnt uit beeld. De woningnood brengt steeds meer gemeenten ertoe voorrangsregels in te voeren, niet alleen voor de spreekwoordelijke onderwijzer en verpleegkundige, maar gewoon: eigen inwoners eerst. Die trend was er al in de sociale huursector en inmiddels ook in de koopsector. Minister Ollongren wil het nu met een nieuw wetsvoorstel ook juridisch makkelijker maken 'sociale koopwoningen' te reserveren voor eigen inwoners.