Eerste nieuwe studentenflats bij Uilenstede gereed

17.02.2012

Eerste nieuwe studentenflats bij Uilenstede gereed

Studentenhuisvester DUWO opent op dinsdag 21 februari de eerste nieuwe studentenwoningen op campus Uilenstede in Amstelveen. Na twee jaar bouwen aan de herontwikkeling van de campus is het eerste deel van Uilenstede Oost gereed, in totaal 314 studentenwoningen.

Campus Uilenstede ondergaat sinds 2010 een forse herontwikkeling met uitbreiding. In het project werken DUWO, de gemeente Amstelveen en de Vrije Universiteit samen. In 2016 is de campus helemaal klaar. Dan staan er zeven nieuwe woongebouwen met in totaal 724 woningen. De ruimten tussen de studentenflats worden een groene hof met veel hoogteverschillen, hellingen, brede trappen, houten vlonders en grasvelden. Studenten kunnen er zitten, bij mooi weer buiten studeren, sporten enzovoort.

Uilenstede Oost

Uilenstede Oost is de eerste fase van de campusnieuwbouw. Het totaal bestaat uit 474 woningen. De overige 160 woningen worden opgeleverd in 2013. Die komen op de plaats van het VU Guesthouse dat op korte termijn wordt gesloopt. Het ontwerp voor Uilenstede Oost is van HVDN Architecten uit Amsterdam.

Uilenstede-Oost

Foto: John Lewis Marshall

Het opgeleverde eerste deel bestaat uit drie gebouwen, één hoog en twee lage gebouwen. Daarin zijn 269 zelfstandige studio’s en lofts en 45 kamers met gedeelde voorziening voor groepen van drie studenten. Een centrale entreehal – met wasserette en leestafel – verbindt de hoogbouw met een van de laagbouwcomplexen. De andere laagbouw staat vrij. De laagbouw biedt voorts ruimte aan een fietsenberging en een halfverdiepte parkeergarage. In de onderste twee lagen van de hoogbouw zit bedrijfsruimte.

Recent ontving de gemeente Amstelveen nog een cheque van 5 miljoen euro van de Stichting Leefomgeving Schiphol. Dit bedrag wordt nog eens verdubbeld met een substantiële bijdrage van DUWO en de gemeente Amstelveen en een donatie van de Vrije Universiteit. De miljoenen zullen worden besteed aan de inrichting van de 17 hectare buitenruimte van Uilenstede met onder andere een veilige fiets/looproute door het hele campusgebied.

Met 3400 studenten wordt Uilenstede één van de grootste campussen van Europa. Het ontwerp heeft HVDN moet van de omgeving een prettige omgeving maken: levendige, kleurrijke gebouwen met daartussen een groen hof met hoogteverschillen, hellingen, brede trappen, houten vlonders en grasveldjes bieden de ruimte om medestudenten te ontmoeten en zouden uitnodigen om samen te gaan studeren, sporten of gewoon te genieten van de zon.
De nieuwbouw varieert in hoogte van vier tot dertien etages. Eenduidig materiaalgebruik wordt gecombineerd met variatie van ritmiek in de gevels. Aan de uitbreiding en herontwikkeling van de totale campus wordt nog tot in 2016 gewerkt.

Lees ook:
Projectbeschrijving (DUWO)
Subsidie voor herinrichting openbare ruimte Uilenstede (NUL20, 6-2-2012)
DUWO herontwikkelt Uilenstede (NUL20, 21-06-2012)

 

Bron
NUL20