Eerste nieuwe studentenflats bij Uilenstede gereed

17.02.12

Eerste nieuwe studentenflats bij Uilenstede gereed

Studentenhuisvester DUWO opent op dinsdag 21 februari de eerste nieuwe studentenwoningen op campus Uilenstede in Amstelveen. Na twee jaar bouwen aan de herontwikkeling van de campus is het eerste deel van Uilenstede Oost gereed, in totaal 314 studentenwoningen.Campus Uilenstede ondergaat sinds 2010 een forse herontwikkeling met uitbreiding. In het project werken DUWO, de gemeente Amstelveen en de Vrije Universiteit samen. In 2016 is de campus helemaal klaar. Dan staan er zeven nieuwe woongebouwen met in totaal 724 woningen. De ruimten tussen de studentenflats worden een groene hof met veel hoogteverschillen, hellingen, brede trappen, houten vlonders en grasvelden. Studenten kunnen er zitten, bij mooi weer buiten studeren, sporten enzovoort.

Uilenstede Oost

Uilenstede Oost is de eerste fase van de campusnieuwbouw. Het totaal bestaat uit 474 woningen. De overige 160 woningen worden opgeleverd in 2013. Die komen op de plaats van het VU Guesthouse dat op korte termijn wordt gesloopt. Het ontwerp voor Uilenstede Oost is van HVDN Architecten uit Amsterdam.

Uilenstede-Oost

Foto: John Lewis Marshall

Het opgeleverde eerste deel bestaat uit drie gebouwen, één hoog en twee lage gebouwen. Daarin zijn 269 zelfstandige studio’s en lofts en 45 kamers met gedeelde voorziening voor groepen van drie studenten. Een centrale entreehal – met wasserette en leestafel – verbindt de hoogbouw met een van de laagbouwcomplexen. De andere laagbouw staat vrij. De laagbouw biedt voorts ruimte aan een fietsenberging en een halfverdiepte parkeergarage. In de onderste twee lagen van de hoogbouw zit bedrijfsruimte.Recent ontving de gemeente Amstelveen nog een cheque van 5 miljoen euro van de Stichting Leefomgeving Schiphol. Dit bedrag wordt nog eens verdubbeld met een substantiële bijdrage van DUWO en de gemeente Amstelveen en een donatie van de Vrije Universiteit. De miljoenen zullen worden besteed aan de inrichting van de 17 hectare buitenruimte van Uilenstede met onder andere een veilige fiets/looproute door het hele campusgebied.

Met 3400 studenten wordt Uilenstede één van de grootste campussen van Europa. Het ontwerp heeft HVDN moet van de omgeving een prettige omgeving maken: levendige, kleurrijke gebouwen met daartussen een groen hof met hoogteverschillen, hellingen, brede trappen, houten vlonders en grasveldjes bieden de ruimte om medestudenten te ontmoeten en zouden uitnodigen om samen te gaan studeren, sporten of gewoon te genieten van de zon.

De nieuwbouw varieert in hoogte van vier tot dertien etages. Eenduidig materiaalgebruik wordt gecombineerd met variatie van ritmiek in de gevels. Aan de uitbreiding en herontwikkeling van de totale campus wordt nog tot in 2016 gewerkt.

Lees ook:

Projectbeschrijving (DUWO)

Subsidie voor herinrichting openbare ruimte Uilenstede (NUL20, 6-2-2012)

DUWO herontwikkelt Uilenstede (NUL20, 21-06-2012) 

Bron:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 07.05 Geactualiseerd op: 07.05.21

In Muiderberg liggen de eerste buizen van een duurzaam, betaalbaar en collectief warmtenet in de grond. Het nabijgelegen IJmeer wordt ingezet als warmtebron. De bewoners zijn straks goedkoper uit dan met aardgas. Althans, als de rekensommen kloppen en de voorfinanciering rondkomt.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 06.05

Deze aflevering van Bouw Woon Leef staat in het teken van mobiliteit. Aan het woord komen onder andere een hoogleraar urban mobility futures, een gebiedsontwikkelaar en een deelvervoer gebruiker. De trend is duidelijk: nieuwe wijken worden autoluw. Hoeveel waarde kun je wel niet toevoegen aan...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.05

Tijdens een bijeenkomst met als thema ‘de ziel van de buurt’ gingen ontwikkelaars en stadsonderzoekers met elkaar in gesprek over de vraag wat het DNA van een buurt is, hoe daar vat op te krijgen én hoe daar vervolgens rekening mee te houden bij gebiedstransformatie. Een onderwerp dat gezien de...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 20.04
In de media verschenen eind maart berichten dat Amsterdam een gedeeltelijke bouwstop zou afkondigen voor 2021. De betrokken wethouders in Amsterdam stellen dat hier geen sprake van is. Wel worden een aantal nieuwe ontwikkelingen uitgesteld, tot verdriet van de betrokken ontwikkelaars. Hoe zit...
Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 19.04

Fotograaf Iwan Baan legde de ontwerpen van architect-stedenbouwer Willem Marinus Dudok (1884-1974) op een ongebruikelijke manier vast. In plaats van statische foto’s van de architectuur toont de fotograaf in het boek ‘Dudok door Iwan Baan’ de ontwerpen van de architect in een bredere context.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 07.04

Amsterdam is een prachtige stad. En dat moet zo blijven. Maar wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) komt in de Omgevingsvisie 2050 niet met een geruststellend antwoord als het gaat om mobiliteit, bedrijvigheid en woningbouw voor alle inkomens en alle leeftijden, meent de...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.04

Er verandert de komende jaren meer aan het huurbeleid dan de afgelopen jaren, mede omdat een aantal Kamermoties in wetgeving is omgezet. Een overzicht van de wijzigingen in 2021 en 2022.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 25.03
Wat een veelbelovende titel, De Wereld van de Stad! En ook nog een stevige ondertitel: Theorie, Praktijk, Toekomst. Je verwacht een kloek boekwerk dat daar invulling aan geeft, maar niets is minder waar. In 180 bladzijden vindt de lezer elf bijdragen van even zo vele auteurs.
Fred van der Molen
Achtergrondartikel 15.03

Een aanzwellend koor roept dat de landelijke woningproductie naar minimaal 100.000 woningen per jaar moet om het woningtekort op termijn tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Gaat dat ook gebeuren? Vorig jaar werden er iets minder dan 70.000 opgeleverd. Iedereen kijkt naar Den Haag. Een...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03

Als opvolger van de Structuurvisie 2040 heeft Amsterdam nu de Omgevingsvisie 2050 gepresenteerd. De ondertitel: Een menselijke metropool. Tot 3 maart kon iedereen daar zijn/haar mening over geven.

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03 Geactualiseerd op: 18.03.21

Nu het aantal senioren toeneemt én ouderen langer zelfstandig blijven wonen, groeit de behoefte aan nieuwe woonvormen voor deze groep. Het concept van het hofje maakt een doorstart, in allerlei varianten waarbij men zelfstandig woont maar ook deel uitmaakt van een gemeenschap. Kennismaking met...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03 Geactualiseerd op: 31.03.21

Opnieuw liggen de zesduizend volkstuinders in Amsterdam overhoop met gemeentelijke plannenmakers, die opnieuw grotere toegankelijkheid en nu ook meer huur eisen. De gemeente verzekert dat de volkstuinen blijven bestaan. Maar de tuinders zien hun hobby, gemeenschap én natuurgebied bedreigd.

Pieter Lesage

NUL20 Dashboards

De NUL20 Dashboards geven zowel een historisch als actueel overzicht van de woningvoorraad en de woningproductie van Amsterdam én de Metropoolregio Amsterdam. Overzicht.