Overslaan en naar de inhoud gaan

Freek Ossel: kardinale fout om huren afhankelijk te maken van WOZ

Image

Volgens de Amsterdamse wethouder Freek Ossel is het een kardinale fout van het kabinet om huren alleen afhankelijk te maken van de WOZ-waarde: "De maatregel betekent op termijn het einde van betaalbare huurwoningen binnen de Amsterdamse ring. Dat kan niet de bedoeling zijn van de stappen die het Kabinet verder neemt op het gebied van de woningmarkt."

Ossel schrijft dit in een opiniestuk in Het Parool (27-11-2012). De kabinetsplannen betekenen volgens Ossel het einde van de ongedeelde stad: "Door de invoering van WOZ-waardering gaan de huren zo drastisch omhoog dat er binnen de ring van Amsterdam nog maar 10 procent aan betaalbare huurwoningen overblijft. De binnenstad wordt zo voorbehouden aan mensen met een meer dan modaal inkomen terwijl betaalbare woningen voor lagere inkomensgroepen de reis over de ring maken. De inspanningen van de stad en haar stadsdelen om het wonen buiten de ring nog aantrekkelijker te maken voor verschillende inkomensgroepen wordt in één keer te niet gedaan."

Omgekeerd leidt een maximale huurgrens op basis van de WOZ-waarde ook tot het einde van de opbloeiende studentenhuisvesting in de hoofdstad. De huren van studentenkamers moeten dan namelijk fors worden verlaagd: Ossel: "In het afgelopen jaar zijn er 1500 studentenkamers bijgekomen; dat is een record. De ambitie is om als stad in 2014 9000 studentenwoningen extra te creëren ten opzichte van 2010 en ook daar ligt de stad op schema. Door de huren te koppelen aan een WOZ-waarde en het huidige puntensysteem te schrappen is de laatste studentenkamer echter gebouwd." Studentenhuisvesters hebben inmiddels al bouwplannen gestopt, waaronder de bouw van 745 studentenkamers in Uilenstede

 

Ossel juicht de aanpak van scheefwoners wel toe: "Ik juich het toe dat de mensen die dat kunnen straks meer huur gaan betalen. Zo kunnen Amsterdammers tegen een eerlijke huur in hun huis blijven wonen en de corporaties kunnen andere woningen dan weer goedkoper aanbieden. In Amsterdam zijn we samen met het Rijk dan ook al bezig met een systeem waarin de huren mee bewegen met het inkomen. Maatwerk en aandacht voor de bijzondere situatie in Amsterdam is daarbij het uitgangspunt. Dat vraag ik ook dit keer van het kabinet."