Verhuurders, commerciële en sociale, gaan geen huurders op straat te zetten tijdens de coronacrisis. Dat hebben de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang) afgesproken met Minister van Veldhoven van Milieu en Wonen. Daarnaast komt de minister met een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen. De Woonbond en de LSVb ondersteunen dit. De brancheorganisatie van leegstandsbeheerders ondersteunt in een aparte verklaring de strekking van de gemaakte afspraken.
De verhuurders hebben toegezegd maatwerk te leveren voor huurders die ondanks de steunmaatregelen van de overheid de maandelijkse huur niet kunnen betalen. Daarnaast worden er gedurende de coronacrisis geen huisuitzettingen gedaan. Tenzij er evidente redenen zijn, zoals criminele activiteiten of extreme overlast.
De betrokken woonpartijen vertegenwoordigen ruim 80 procent van de huurhuizen in Nederland. De minister verwacht dat er met deze afspraken passende stappen zijn gezet om ten tijde van de coronacrisis geen huisuitzettingen te doen. Indien blijkt dat afspraken niet nageleefd worden of verhuurders die niet aangesloten zijn bij een verhuurderorganisatie toch overgaan tot huisuitzettingen is een wettelijke maatregel niet uitgesloten.
De minister komt met spoedwetgeving die het mogelijk maakt dat tijdelijke huurcontracten worden verlengd voor een tijdelijke periode tijdens deze crisis. Nu kan een tijdelijk huurcontract alleen worden aangezegd of worden omgezet in een vast contract. Dit kan een oplossing bieden voor huurders die tegen het einde van de looptijd aanlopen, maar door de coronacrisis geen mogelijkheid hebben om een andere woning te zoeken.
De Woonbond is blij met de maatregelen maar vindt het onlogisch dat er niet direct een wettelijke basis wordt gelegd om huisuitzettingen en incassoprocedures gedurende de epidemie te verbieden. Maar de bond merkt ook op dat het niet aannemelijk is dat rechtszaken over huisuitzettingen tijdens de coronacrisis in behandeling worden genomen.