Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot woningrenovatieproject in 'Jeruzalem' afgerond

Image

Rochdale heeft de renovatie van 193 woningen in de wijk Jeruzalem afgerond. Daarbij zijn de kunststof puien aan de achterzijde vervangen door houten en zijn voor en achter houten kozijnen met dubbel glas geplaatst. In de meeste benedenwoningen waren geen badkamers aanwezig, alleen een afzonderlijk toilet en in de keuken een douchehoek. Nu zijn er nieuwe badkamers en toiletten. Ook de oude keukens zijn vervangen door nieuwe en hebben bewoners centrale verwarming en mechanische ventilatie gekregen. Verder is de dakbedekking nieuw en in de benedenwoning-en zijn de plafonds vernieuwd. Ze zijn minder gehorig omdat ze geïsoleerd zijn. Ook de tuinen zijn opgeknapt.

Jeruzalem is een laagbouwwijk tussen Park Frankendael en de Oosterbergraafplaats in de Watergraafsmeer. Het zijn veelal piepkleine duplexwoningen van minder dan 40 m2 die in de naoorlogse periode snel zijn gebouwd om de ergste woningnood te lenigen. De bedoeling was om in beter tijden beide woonlagen samen te voegen. Dat is nooit gebeurd. En ook nu bij de renovatie niet. Ook voor deze woningen is namelijk heel veel belangstelling, verklaart Rochdale. De huren blijven beneden de lage aftoppingsgrens; bestaande huurders gaan na de renovatie gemiddeld zo'n 40 euro meer betalen.

Jeruzalem is de eerste naoorlogse stadswijk die - in 2010 - de status Rijksmonument kreeg. De lage witte woningen doen denken aan de stad Jeruzalem. Ruim vijftien jaar lang was de toekomst van de wijk onzeker. Er zou gesloopt worden, dan weer niet, dan weer wel. Soms smoorde plannen in bewonersprotest, of sneuvelden plannen in de stadsdeelraad, dan weer vertraagde financiële problemen de uitvoering, enzovoort, enzovoort.
Begin 2010 werd het stedenbouwkundig plan voor het opknappen van de wijk - officieel Tuindorp Frankendael geheten - vastgesteld. Mede omdat de wijk dat jaar ook Rijksmonument werd, houden alle partijen sindsdien vast aan de uitvoering van dat plan. Daarbij wordt klein deel gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De overige woningen worden gerenoveerd.
Rochdale begint volgend jaar met de nieuwbouw van sociale huurwoningen in de wijk. De corporatie heeft weer de middelen om zelf te investeren. In 2013 droeg de toen armlastige corporatie Blok M met 84 nieuwe sociale huurwoningen over aan seniorenhuisvester Habion.