In 2022 zijn ruim 20.000 meldingen gedaan bij buurtbemiddelingsorganisaties, zo blijkt uit de jaarlijkse benchmark buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Bij maar liefst een kwart van de meldingen waren mensen met complexe problemen betrokken, een stijging van ruim 10 procent. "Denk bijvoorbeeld aan mensen met psychosociale of taalproblemen en vaak een combinatie daarvan”, aldus adviseur Frannie Herder van het CCV. Deze tendens doet zich ook in de regio Amsterdam voor, zegt directeur Bente London van BeterBuren.
In 2022 nam het aantal meldingen van burenruzies overigens af. Landelijk gaat het om een daling van 3 procent ten opzichte van 2021 en in de steden zelfs 12 procent. “Tijdens corona was het bij buurtbemiddeling veel drukker, doordat mensen langere periodes thuis zaten en meer overlast van hun buren ervaarden. Nadat de situatie vorig jaar normaliseerde, nam het aantal meldingen ook af”, aldus Helder. De top 3 van klachten bestond, net als voorgaande jaren, uit geluidsoverlast, pesten/verstoorde relatie met de buren en tuin/buitenproblemen, zoals onenigheid over een schutting, overhangende takken en rookoverlast door een barbecue.
Buurtbemiddelingsorganisaties als BeterBuren werken met vrijwilligers. Zij proberen te bemiddelen tussen ruziënde buren, die begrip te laten krijgen voor elkaars situatie en tot werkbare afspraken te komen. Gert Veurink, lid van de Eenheidsleiding van politie Oost-Nederland en ambassadeur van buurtbemiddeling: “Als politie zijn wij altijd maar kort aanwezig. Als buren zit je aan elkaar vast, je kiest ze niet zelf uit. Daarom zullen bewoners moeten praten met hun buren over hun ergernissen en standpunten om elkaar beter te begrijpen. Buurtbemiddelaars kunnen dat gesprek als onafhankelijke partij uitstekend in goede banen leiden.” De meeste mensen die via instanties zoals een woningcorporatie of politie worden doorverwezen, blijken bereid in gesprek te gaan met hun buren.
In veel Nederlandse gemeenten is een buurtbemiddelingsorganisatie. BeterBuren startte in Amsterdam al 19 jaar geleden. De organisatie is nu actief in de hele regio, ook in Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel, Zaanstad, Wormerland, Edam-Volendam, Waterland, Oostzaan en Landsmeer. Jaarlijks worden zo’n 2400 aanmeldingen in behandeling genomen.