Het akkoord van de nieuwe coalitiepartijen in Haarlemmermeer is grotendeels een continuering van bestaand beleid. CDA, PvdA, VVD en de lokale partij HAP presenteerden begin dit jaar hun plannen. Twee wethouders gaan zich bemoeien met wonen: Mieke Booij van de PvdA krijgt het woonbeleid onder zich, de VVD-er Jurgen Nobel woningbouw. Bij grotere bouwprojecten moet voortaan de helft uit 'betaalbare woningen' bestaan. En de voorrangsregeling voor statushouders wordt afgeschaft. Omdat Haarlemmermeer vorig jaar fuseerde met Haarlemmerliede en Spaarnwoude vonden op een afwijkend tijdstip gemeenteraadsverkiezingen plaats.
Het college erkent dat er grote woningnood is in de regio. Men wil dan ook 'doorpakken met de versnelling in de woningbouw'. Afgesproken is dat bij bouwprojecten van meer dan dertig woningen de helft moet bestaan uit betaalbare woningen: betaalbare koop (naar doelgroep en grootte variërend van 150.000 tot 290.000 euro), middeldure huurwoningen en sociale huurwoningen. Van deze betaalbare woningen dient een substantieel aandeel sociale huurwoningen te zijn, bij voorkeur ondergebracht bij een woningcorporatie.
Er blijft 'aandacht voor' (collectief) particulier opdrachtgeverschap en bijzondere woonvormen (zoals woongroepen, woonwagens, tiny houses). Ook wil het nieuwe college meer ruimte scheppen voor snelle oplossingen als het plaatsen van mantelzorgwoningen of tiny houses, en het splitsen en onderverhuren van woningen.
De nieuwe wethoudersploeg gaat maximaal de mogelijkheden benutten om eigen inwoners voorrang te geven bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Het college handhaaft de in 2018 ingevoerde 'ruggensteunregeling' . Daarbij krijgen bepaalde categorieën woningzoekenden extra inschrijfduur toegewezen om hun kansen op een reguliere sociale huurwoning te vergroten.
Opvallend is dat het college in navolging van Lelystad de voorrangsregeling voor statushouders laat vallen. Volgens Mieke Booij is dat niet hetzelfde als statushouders laten vallen. Het is de bedoeling om voor hen voor voldoende, alternatieve en onorthodoxe woonvormen en woningen te zorgen. Statushouders huisvesten blijft een wettelijke plicht maar de enorme achterstand die Haarlemmermeer had is weggewerkt, aldus Booij.