Huurdersorganisaties geven het overleg met hun woningcorporatie dit jaar niet meer dan een 5. In 2023 kregen de corporaties nog een 6,8. Vooral het gebrek aan overleg over de ‘huursomstijging’ (de gemiddelde huurverhoging van een corporatie) zorgde dit jaar voor veel ontevredenheid. Dit blijkt uit onderzoek dat de Woonbond uitvoerde onder 119 huurdersorganisaties.
Huurdersorganisaties hebben ervaren dat woningcorporaties zich verscholen achter de Landelijke Prestatieafspraken. Ten onrechte, wat de Woonbond betreft. Marcel Trip, beleidsmedewerker: “In de landelijke afspraken staat nergens dat het lokale overleg over de huursomstijging moet worden overgeslagen.”
Volgens de Woonbond heeft Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, het lokele overleg buitenspel gezet door hun leden op te roepen dit jaar te kiezen voor de maximale huurverhoging. Die viel dit jaar na enkele jaren van matige of zelfs geen huurstijging hoog uit, vanwege de koppeling aan de loonstijgingen. De maximale huursomstijging kwam daardoor uit op 5,3 procent.
Volgens een Aedes enquête kwam de gemiddelde huurstijging uit op 5,1 procent. Het gemiddelde bij de huurdersorganisaties uit het Woonbondonderzoek lag op het maximum van 5,3 procent. Een aantal huurdersorganisaties liet weten dat hun woningcorporatie de maximale huurverhoging hard nodig heeft om nieuwe woningen te kunnen bouwen en bestaande woningen te verduurzamen. Volgens de Woonbond laat dit zien dat de financiële rek er bij sommige corporaties echt uit is. "Maar dat moet niet worden opgelost door de huren maximaal te verhogen."