Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse corporaties betalen straks gemiddeld 54 euro OZB per woning extra

Image

Woningcorporaties zien volgend jaar de gemiddelde OZB-aanslag per huurwoning met 54 euro stijgen naar 230 euro. De totale stijging van de OZB-lasten voor woningcorporaties is ongeveer 10,1 miljoen euro, zo schrijft wethouder Hester van Buren van Financiën samen met haar collega van Volkshuisvesting in een brief aan de gemeenteraad.

De Amsterdamse corporaties raamden de extra aanslag eerder op 12,5 miljoen euro. Van Buren heeft een verklaring voor dat verschil. Corporaties hebben ook zakelijk vastgoed. Ook voor deze objecten is sprake van een stijging met gemiddeld 27,5%. Heel precies kan ze niet zijn. “Het is op grond van de fiscale geheimhoudingsplicht niet toegestaan om uitspraken te doen over individuele belastingplichtigen”, aldus de wethouder. Het college heeft bij het opstellen van de gemeentebegroting niet expliciet stil gestaan bij het effect voor de corporaties.

De verhoging moet in totaal 85 miljoen euro opleveren. Het college heeft gekozen voor een OZB-verhoging omdat de OZB in Amsterdam relatief laag is. Bovendien heft de gemeente minder OZB dan waar het Rijk rekening mee houdt in de verdeling van het Gemeentefonds. Zij had voor verhoging van de  toeristenbelasting kunnen kiezen, maar het huidige tarief is internationaal gezien al erg hoog. Een andere route, verschraling van het voorzieningenniveau en een verhoging van de afvalstoffenheffing met 50 euro per huishouden, wordt door haar evenmin als wenselijk gezien.

De totale WOZ-waarde van de 188.635 sociale huur, middenhuur- en vrijesectorhuurwoningen van corporaties bedraagt op 1 januari van dit jaar meer dan 76 miljard euro. De Amsterdamse corporaties voelen zich door de verhoging overvallen en vrezen de komende jaren minder middelen beschikbaar te hebben voor de verbetering en uitbreiding van de corporatievoorraad. Van Buren verontschuldigt zich een beetje. “Hoewel we voorafgaand aan de publicatie van de begroting voor de raad niet over de hoogte van de verhoging konden communiceren, hadden we de corporaties er wel op kunnen wijzen dat de OZB-verhoging een mogelijke maatregel was om het ravijn te dempen.” Het zogeheten ‘ravijn’ ontstaat doordat sprake is van korting op het Gemeentefonds, terwijl geen sprake is van taakvermindering. Bovendien stijgen ook voor de gemeente de kosten om het voorzieningenniveau op peil te houden. 

Wethouder Dirk de Jager van Volkshuisvesting heeft met de corporaties al een afspraak gemaakt om in gesprek te gaan over de gevolgen van de OZB-verhoging. "We kijken daarbij breed naar alle ontwikkelingen, bijvoorbeeld ook naar de verschillende maatregelen van het nieuwe kabinet" Volgens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties is er echter nog geen concrete datum afgesproken. 

Erik Gerritsen, bestuurder van Ymere, verklaarde tegenover AT5 dat er twee mogelijkheden zijn. Of de gemeente biedt compensatie. Of de eerder dit jaar afgesproken prestatieafspraken moeten worden opengebroken.

Benadrukken
Toon niet groot