De meeste Amsterdamse huishoudens wonen fysiek of financieel passend of ruim. Zo'n 9 procent woont te klein, 17 procent te duur en 1 procent zowel te krap als te duur. Vooral jongere huishoudens (18-38 jaar) en bewoners van particuliere huurwoningen wonen relatief vaak te duur. Aan de andere kant woont één vijfde van de huishoudens zowel groot als relatief goedkoop, waarvan de helft eigenaar-bewoner is, en ook vaak ouder. Dit staat in nieuw onderzoek van de gemeentelijke afdeling Onderzoek & Statistiek (O&S).
De gemeente heeft dit onderzoek ‘Doorstroming op de woningmarkt: Passendheid in perspectief’ laten doen om doorstromingsbeleid te ontwikkelen om de bestaande woningvoorraad zo efficiënt mogelijk te gebruiken. En ook om inzicht te krijgen in wat kansrijke verhuisketens zijn.
Er is onderscheid gemaakt tussen drie vormen van passendheid: fysiek, financieel en levensloopbestendig. Op basis daarvan heeft O&S gezocht naar categorieën groepen huishoudens met ‘verhuispotentie’ dan wel ‘verhuisnoodzaak’. Dat levert redelijk voorspelbare groepen op, zoals jonge eenpersoonshuishoudens die een krappe dure particuliere woning huren of 65-plussers in woningen met trappen. Maar de onderzoekers weten daar ook aantallen aan te plakken. Zo zouden er bijna 21.000 ‘financieel krapwonende jonge eenpersoonshuishoudens in particuliere huurwoningen zijn’, waarvan ruim de helft graag wil verhuizen. Er is overigens ook een grote groep ‘financieel en fysiek ruimwonende 65-plussers’ - bijna 31.000, waarvan maar een beperkt deel (13%) een verhuiswens heeft.
Modelwoning en doorstroomhulp
Lange verhuisketens zorgen ervoor dat meer huishoudens een woning naar hun wens krijgen. Maar lange verhuisketens ontstaan alleen als er een grote woning vrijkomt. En juist bewoners van grote woningen blijken niet erg verhuisgeneigd. Als men deze huishoudens warm wil maken voor een verhuizing, zijn er dus ‘extra stimulansen’ nodig, concluderen de onderzoekers.
Die conclusie is overigens niet nieuw. In de sociale huursector zijn er al sinds jaar in vele gemeenten 'seniorencoaches’ en regelingen als 'Van groot naar beter’ of 'Van hoog naar laag’. Met wisselend succes.
Aan het bestaande pakket hebben de Amsterdamse corporaties en de gemeente een nieuwe loot toegevoegd: in Nieuw-West is een modelwoning geopend om senioren te helpen bij hun zoektocht naar een beter passende woning. De modelwoning, die samen met Stichting !WOON, Eigen Haard, De Alliantie, Ymere, Stadgenoot en bewonerscoaches is gerealiseerd, biedt senioren de kans om een moderne, goed ontworpen woning van 60 vierkante meter te ervaren.
In het stadsdeel is er sinds maart bovendien Doorstroomhulp, bestaande uit bewonerscoaches en verhuisadviseurs, om senioren bij te staan bij een verhuizing naar een meer geschikte woning die past bij hun gezinssamenstelling en levensfase. Deze professionals leggen huisbezoeken af en helpen bewoners bij specifieke vragen die zij hebben, coördineren bijbehorende processen en verbinden hen met de organisaties die hen verder kunnen helpen. Deze persoonlijke ondersteuning is bedoeld om een verhuizing voor senioren zo praktisch en stressvrij mogelijk te maken.