In de eerste subsidieronde voor de bouw van flexwoningen zit geen enkele gemeente uit de Metropoolregio Amsterdam. In totaal werd er in de eerste tranche 22 miljoen euro beschikbaar gesteld aan dertien gemeenten. De pot van de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen bedraagt in totaal 100 miljoen euro en was al in de september voltekend. Dit jaar nog wordt ook het overige deel van het bedrag toegewezen.
Hengelo, Hoeksche Waard, Houten, Lansingerland, Loon op Zand, Middelburg, Nijmegen, Ommen, Olst-Wijhe, ’s-Hertogenbosch, Staphorst, Tilburg, Wijchen en Samenwerking de Bevelanden ontvangen 22 miljoen euro als bijdrage in de bouw van 1.865 flexwoningen. Voorwaarden zijn dat de eerste woningen in 2023 worden opgeleverd en de laatste uiterlijk eind 2024.
Alle aanvragen worden beoordeeld door de Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting, onder voorzitterschap van Rob Haans, bestuursvoorzitter van de Alliantie. De stimuleringsregeling is onderdeel van het versnellingsprogramma van minister De Jonge. De beoogde realisatie van jaarlijks 15.000 flexwoningen moet de druk op de woningmarkt verlichten en met name degenen die met spoed een woning zoeken een dak boven het hoofd bieden.
In augustus zegde het Rijk overigens Amsterdam al een bijdrage van 12 miljoen euro toe voor de realisatie van duizend flexwoningen. Dat was onderdeel van een bredere deal rond de opvang van vluchtelingen. Die toezegging is onderdeel van de 100 miljoen.