Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog volop discriminatie op de huizenmarkt, aldus onderzoek van EenVandaag

Image

Geen uitnodiging of soms een te late reactie: vooral mensen met een niet-westerse afkomst en alleenstaanden zeggen weleens gediscrimineerd te zijn op de woningmarkt, zowel bij koop- als huurwoningen. Een nare ervaring, maar 7 op de 10 mensen die het meemaakten deden daar niets mee. Dat concludeert EenVandaag Opiniepanel op basis van een enquête onder 18.000 mensen.

Volgens de onderzoekers bleek dat mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en singles veel vaker verzoeken doen voordat ze werden uitgenodigd, kregen ze bij bezichtigingen te maken met vooroordelen van makelaars of werden überhaupt genegeerd. Sommigen hoorden pas wat van de makelaar als het huis aan iemand anders was vergeven. Zo geeft bijna de helft van de deelnemers met een niet-westerse afkomst aan de laatste 10 jaar weleens te zijn gediscrimineerd op de woningmarkt. In veel gevallen gaat het al mis bij het verzoek tot een bezichtiging, aldus EenVandaag. Zo meldde een vrouw dat ze nooit werd uitgenodigd als ze haar Marokkaanse achtergrond gebruikt en wel als ze de naam van haar Nederlandse partner gebruikt.

Behalve discriminatie of huidskleur of afkomst, blijken ook singles te worden achtergesteld. Alleenstaanden merken dat makelaars ervan uitgaan dat de inbreng van twee salarissen meer zekerheid geeft dat dat de transactie daadwerkelijk rondkomt. 

Melding doen?

In de meeste gevallen (70%) besluiten degenen die discriminatie ervaren daar geen melding van te maken.  Vaak omdat men weet dat dat geen zin heeft; of dat men niet weer waar dat zou moeten. Het gaat bovendien vaak om impliciete vormen van discriminatie die moeilijk hard te maken zijn.

Eerder bleek ook al uit het onderzoek 'Monitor discriminatie bij woningverhuur 2021 en 2022' van het Verwey-Jonker Instituut dat bij woningverhuur regelmatig sprake is van discriminatie. De Rijksoverheid kondigde in 2022 aan zich samen met gemeenten en verhuurders actief te gaan inzetten om woondiscriminatie tegen te gaan. Die aanpak werd gesteund door brancheorganisaties van verhuurders (Aedes, IVBN, VastgoedBelang), beheerders ( Vastgoedpro, Vastgoedmanagement Nederland) en makelaars (NVM, VBO).

En in Rotterdam werd In augustus 2023 een pilot gestart met het verhuurplatform 'Eerlijk te huur' opgericht tegen discriminatie op de particuliere huurmarkt. Na inschrijving kunnen kandidaten daar anoniem reageren op een woning, vergelijkbaar met anoniem solliciteren. Zo zou discriminatie op persoonskenmerken - in ieder geval in de eerste ronde - worden uitgesloten. De proef van een half jaar is afgerond. Over de resultaten is nog niet gerapporteerd.

 

Trefwoorden