Overslaan en naar de inhoud gaan

Parteon start met drie varianten van woningdelen in Zaanstad en Wormerland

Image

Parteon start met woningdelen om meer jongeren aan woonruimte te helpen. Het gaat om 'proeven' met verschillende woonvormen: friendswonen, woningdelen en huurdelen. Bij friendswonen stelt Parteon woningen in de middenhuur beschikbaar voor twee of drie starters, afhankelijk van het aantal slaapkamers. Elke huurder krijgt een eigen slaapkamer maar deelt de overige voorzieningen met huisgenoten. De huurders delen het huurcontract.
Bij 'woningdelen' delen twee huurders een eengezinswoning, met een eigen woonruimte op de bovenverdieping met eigen badkamer (zie afbeelding). Huurders krijgen een eigen huurcontract. Parteon heeft drie woningen geselecteerd om met woningdelen te starten.
Met 'huurdelen' kunnen huurders van Parteon, die niet alle ruimte benutten van hun woning, een kamer verhuren met een gedeelde badkamer, keuken en woonkamer. Parteon kan helpen met het maken van een match en met het maken van goede woonafspraken.

Parteon probeert hiermee iets te doen aan de huisvestingsproblemen van jongeren. In Zaanstad wachten starters gemiddeld 14 jaar en 6 maanden op een woning en in Wormerland is het gemiddelde zelfs 19 jaar en 11 maanden. In april 2021 startte een groep Zaanse jongeren en ouders een petitie om de woonkansen van Zaanse jongeren en starters te verbeteren via alternatieve woonconcepten. In korte tijd werd de petitie meer dan 500 keer ondertekend. Parteon heeft vervolgens contact gezocht met de initiatiefnemers en samen met politieke partijen Rosa en D66 nagedacht over nieuwe woonoplossingen. Deze initiatieven zijn het resultaat daarvan.

Parteon onderzoekt bovendien nog de mogelijkheid om compacte woningen te bouwen op de plek van garageblokken bij het complex De Beren in Krommenie. Als dat een succes wordt, dan kan dit ook op andere plekken gerealiseerd worden. De corporatie evalueert over een jaar of de woonvormen ook daadwerkelijk succesvol zijn. Ook gaan Parteon en de jongeren binnenkort in gesprek met de gemeente en andere Zaanse corporaties om tot een bredere aanpak voor jongerenhuisvesting te komen. Daarnaast zet de corporatie volop in op nieuwbouw van appartementen. Door de doorstroming van bewoners van een eengezinswoning naar een appartement te bevorderen, komen er meer woningen vrij voor jongeren en andere doelgroepen.

Bron illustratie: Woningcorporatie Talis uit Nijmegen