Er komen in de regio Amsterdam nieuwe regels om de schaarse vrijkomende sociale huurwoningen te verdelen. De belangrijkste verandering is dat huishoudens die hard een woning nodig hebben maar niet in aanmerking komen voor urgentie meer kans krijgen op een woning. Wat blijft voor alle andere ingeschrevenen bij WoningNet zijn de ellenlange wachttijden. Tot en met 28 juli kunnen inwoners van de vijftien betrokken gemeenten en belanghebbenden een reactie geven op het voorstel. Planning is het nieuwe systeem medio volgend jaar in te voeren.
Op het nieuwe systeem is heel lang gestudeerd. De opdracht was om degenen die met spoed een woning nodig hebben maar niet in aanmerking te komen voor een urgentiestatus toch perspectief op een (tijdelijke) woning te bieden. Dan gaat het om gescheiden ouders, jong volwassenen die niet meer door een deur kunnen met hun ouders leven en dergelijke. Het zijn de mensen die regelmatig wanhopig bij de balie van gemeente of corporatie staan. Bij elkaar worden deze groepen aangeduid als 'spoedzoekers'.
Punten sparen
Er komt een systeem waarbij naast inschrijftijd ook actief zoeken en specifieke omstandigheden een rol gaan spelen. Het nieuwe systeem werkt met punten:
- WACHTPUNTEN: De inschrijftijd blijft bestaan. Daarvoor krijg je nu wachtpunten.
- ZOEKPUNTEN: Als je actief zoekt naar een woning verdien je zoekpunten.
- SITUATIEPUNTEN: Voor dringende omstandigheden, zoals relatiebreuk met kinderen, inwonende gezinnen of problematisch thuiswonenden jongeren worden extra situatiepunten gegeven.
Alle punten bij elkaar opgeteld bepalen hoe snel je een woning krijgt.
Je kunt ook punten verspelen. Woningzoekenden met situatie- en zoekpunten mogen een woning maximaal drie keer weigeren. Als een woning daarna nogmaals geweigerd wordt, worden zoek- en situatiepunten op nul gezet. Een belangrijke voorwaarde bij het toepassen van sancties op weigeren is goede informatievoorziening op de aanbodpagina. Komt iemand niet opdagen zonder afmelding of geldige reden, dan worden de zoek- en situatiepunten op nul gezet.
Het voorstel heeft betrekking op de gemeenten in de WoningNet-regio Amsterdam: Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. De woningcorporaties Intermaris en Wooncompagnie, onder andere actief in Purmerend, gebruiken in plaats van WoningNet het platform Woonmatch. Daarvoor gelden dezelfde regels, maar is aparte inschrijving nodig.