De huurtoeslag gaat in 2017 met ruim een tientje per maand omhoog. Huurtoeslagontvangers krijgen maandelijks 10,50 euro meer huurtoeslag. Dat komt doordat de zogeheten basishuur omlaag gaat: de huur die huishoudens met recht op huurtoeslag minimaal zelf moeten betalen. Dat bedrag ligt in 2017 rond de 220 euro. De maatregel kost de overheid jaarlijks 150 miljoen euro. Het verhogen van het huurtoeslagbudget is onderdeel van een groter pakket aan koopkrachtmaatregelen.
Uit de dinsdag door het kabinet gepresenteerde Rijksbegroting voor 2017 blijkt verder:
-Woningcorporaties moeten het komende jaar 1,686 miljard euro aan verhuurderheffing betalen. Het belastingtarief in 2017 is 0,543 procent van de WOZ-waarde van een woning.
-Per 1 januari 2017 geldt voor woningcorporaties een huursombenadering. De huren mogen in totaal met niet meer dan inflatie + 1 procent stijgen.
-Kleine woningen in de regio's Amsterdam en Utrecht (maximaal 40 vierkante meter) kunnen meer WWS-punten krijgen.
-Woningcorporaties moeten bij de Autoriteit woningcorporaties een voorstel indienen om hun diensten van algemeen economisch belang (DAEB) te scheiden van hun niet-DAEB-activiteiten.
-De Stimuleringsregeling EnergiePrestatie huursector (STEP) wordt met een jaar verlengd. Woningcorporaties kunnen tot en met 2018 subsidie aanvragen voor het energiezuiniger maken van sociale huurwoningen.
-Gemeenten kunnen voortaan vrije-sectorhuur als aparte categorie in een bestemmingsplan opnemen (planologische borging).
-Gemeenten moeten afspraken maken met marktpartijen over vrije-sectorhuurwoningen.
En minister Blok wil dat verhuurders vanaf 2017 meer gaan bijdragen aan de Huurcommissie. Het gaat om een bedrag van circa 6 miljoen euro.