Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 600 Amsterdamse corporatiewoningen vrijgekomen na opgespoorde woonfraude

Image

In 2023 kwamen er 637 corporatiewoningen vrij vanwege een vorm van woonfraude. Daarmee is één op de twaalf opnieuw verhuurde Amsterdamse corporatiewoningen te danken aan de inzet van woonfraudeteams. Het aantal vrijgemaakte woningen nam iets ten opzichte van 2022 (586) en kwam iets lager uit dan het jaar daarvoor (654). Het grootste deel van de opgespoorde woonfraude betreft illegale onderhuur. Afgelopen jaar betrof dat ongeveer tweederde van het totaal. Andere vormen van woonfraude zijn leegstand (de huurder woont zelf elders) of het aantreffen van hennepkwekerijen, vakantieverhuur, illegale prostitutie, vondst van wapens of drugs.

De Amsterdamse woningcorporaties en de gemeente werken nauw samen bij het opsporen van woonfraude. Rapportages van handhavers van de gemeente worden gedeeld met corporaties. Door het samen optrekken en het delen van informatie en expertise hebben de corporaties betere informatie beschikbaar om het (juridisch) vervolgtraject in te gaan om de huur opgezegd en de woning weer beschikbaar te krijgen. Na sommige meldingen kloppen een gemeentelijk toezichthouder en een woonfraudespecialist van de corporatie gezamenlijk aan bij een woning. Zij treffen daarbij regelmatig zeer schrijnende situaties aan zoals overbewoning, en sterk vervuilde en slecht onderhouden woningen. Ook is regelmatig sprake van grove financiële uitbuiting van de onderhuurder omdat de woning voor een veel hogere huurprijs wordt doorverhuurd. In corporatiewoningen worden ook regelmatig henneplantages ontdekt en in 2023 ook een cocaïnelab. 

In december 2023 werd een vernieuwd convenant Doorzon getekend, waarin deze samenwerking werd bestendigd. Via dit convenant kan de politie informatie via de gemeente met de corporaties delen wanneer er criminele activiteiten op de woning zijn geconstateerd.