Overslaan en naar de inhoud gaan

SP plaatst vraagtekens bij bezit ‘tweede woning’ in Amsterdam

Image

Amsterdamse huizen zijn er om in te wonen en mogen niet dienen als luxe voorziening voor mensen die elders al een hoofdverblijf hebben. Dat schrijft SP-raadslid Erik Flentge in schriftelijke vragen over het tweede woningbezit in Amsterdam.

Volgens Flentge komt het bezit van een zogenoemde ‘Pied à Terre’ niet weinig voor. Die woningen worden gebruikt voor het verblijf in weekenden of vakantieperiodes. Of tijdens werkperiodes om niet te hoeven pendelen tussen woon- en werklocatie. Vorig jaar stelde de gemeente in onderzoek naar woningleegstand vast dat van 673 adressen waar niemand stond ingeschreven in 195 gevallen sprake was van een tweede woning. “De SP vindt dit een niet uitlegbare praktijk die de ongelijkheid in de samenleving bloot legt”, aldus Flentge. “Waar grote groepen mensen niet of nauwelijks aan woonruimte kunnen komen, zijn er ook mensen die de luxe hebben dat ze meerdere huizen hebben voor hun eigen gebruik.” Juist in corona-tijd stelt de SP daar vraagtekens bij. Thuiswerken blijkt voor velen prima mogelijk, wat het argument van de woon-werkafstand teniet doet. En voor mensen die in Amsterdam vakantie willen vieren zijn er volgens het socialistische raadslid meer dan genoeg hotelkamers beschikbaar.

Flentge wil van het college meer weten over het aantal tweede woningen in de stad, van welk formaat die zijn en in welke buurten die zich bevinden. Ook wil hij weten hoeveel woonplekken erbij komen als die woningen alleen voor vaste bewoning zouden worden gebruikt. En er leven bij hem vragen over de huidige regelgeving, de mogelijkheden om het aantal tweede woningen te reguleren en het gemeentelijk belastingbeleid.

De SP komt met raadsvragen nadat burgemeester Halsema kortgeleden in Landelijk Noord een tweede woning heeft aangekocht, terwijl de ambtswoning haar hoofdverblijf is. Het bezit van een tweede woning was eerder onderwerp van politiek gesteggel. Wethouder Ossel liet tien jaar geleden onderzoek doen naar woningleegstand en tweede woningen. De toenmalige PvdA-wethouder voor Wonen dreigde indertijd tot ontzetting van particuliere woningeigenaren met gedwongen verhuur in het sociale huursegment.