Stadgenoot moet zich inspannen de drie kleine hotels in Solid 11 in de Constantijn Huygensstraat in Amsterdam-West van de hand te doen. Bovendien kunnen de reguliere bewoners hun inbouwkosten verzilveren en 'gewone huurders' worden. Zo is de corporatie overeengekomen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
De inspectie liet een half jaar geleden al weten dat het aandeel bedrijfsruimte in het bestemmingsvrije gebouw te groot is. Het gebouw zou voor tachtig procent een woonbestemming moeten krijgen. Dit tot ongenoegen van de woningcorporatie, die stelt dat het experiment met de vrij indeelbare Solids in samenspraak met het Rijk tot stand is gekomen. Verkoop binnen een bepaalde tijd kan een sterke daling van de marktwaarde veroorzaken.
Stadgenoot is nu akkoord gegaan met een "inspanningsverplichting" tot verkoop. De woordvoerder van Stadgenoot verwacht dat de hoteleigenaren hun ruimte zullen kopen of dat beleggers de hotels overnemen. Mocht de corporatie er niet in slagen de hotels te verkopen, dan is verkoop van het gehele pand een optie.
Het Solid-concept - een radicaal experiment met twee bestemmingsvrije nieuwbouwcomplexen met huurcasco's - is geen succes geworden. De Solid op IJburg is bij gebrek aan belangstelling omgebouwd tot reguliere huurwoningen voor het middensegment. En Sinds de opening van Solid 11 in West in 2011 ondervindt een deel van de bewoners veel hinder van de vele hotelgasten in het complex. De bewoners krijgen nu de mogelijkheid hun ‘solidscontract’ om te zetten in een regulier huurcontract. Stadgenoot neemt dan tegen taxatiewaarde de inbouw van de woonruimte over en koopt de bewoners die daarvoor kiezen uit. “Dat biedt de mensen die niet tevreden zijn hun huur op te zeggen en te verhuizen,” aldus de woordvoerder. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen daarvan gebruik willen maken. Stadgenoot gaat de komende weken met bewoners en hoteleigenaren in overleg.
Stadgenoot investeerde indertijd dertig miljoen euro in de bouw van Solid 11. Het complex heeft een vrij indeelbaar vloeroppervlak van 7.000 m2. Het volledige gebouw werd bijna vier jaar geleden via een veiling in één dag verhuurd aan 39 bewoners, winkeliers en horecaondernemers, waaronder drie kleine hotels. Vijftien procent kreeg een bestemming als sociale huurwoning. Zij konden maximaal op 60 m2 bieden. Ook zijn er vijftien vrije sector huurwoningen. De hotels bemachtigden indertijd de grote ruimtes.