In 2020 verhuisden meer mensen uit de Randstad dan ernaartoe. Deze trek naar regio’s buiten de Randstad neemt de laatste jaren toe. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar verlaten vaker dan voorheen de Randstad. Dat meldt het CBS.
De veronderstelling is dat de pandemie gevolgen heeft voor de woonwensen. Mensen zouden meer behoefte hebben gekregen aan ruimte in en om de woning. En nu thuiswerken waarschijnlijk ook na de coronapandemie gebruikelijker zal blijven, kunnen werkenden ook verder van hun werk gaan wonen.
Voor dit CBS-onderzoek zijn de cijfers over verhuizingen van april 2020 (na het ingaan van de lockdown) tot en met december 2020 vergeleken met die in dezelfde periode van 2015 tot en met 2019. Er worden drie macroregio’s onderscheiden, gebaseerd op het aantal banen dat binnen vijftig kilometer te bereiken is: Randstad, intermediaire zone en nationale periferie.
Van april tot en met december 2020 verhuisden 1,15 miljoen mensen, 6 procent meer dan in dezelfde periode van 2019. Bijna 6 op de 10 bleven in dezelfde gemeente wonen. Bijna 140 duizend mensen, 12 procent van alle verhuisden, vertrokken naar een andere macroregio. Jongeren die uit huis gaan en twintigers verhuizen het meest over langere afstand en vaker naar de Randstad toe dan omgekeerd. Als mensen de dertig gepasseerd zijn verhuizen zij minder vaak naar een andere regio, maar als zij dat doen is dat vaker vanuit de Randstad naar regio’s daarbuiten.
NUL20 schreef in het decembernummer al een artikel over deze ontwikkeling op basis van gegevens van Funda, de NVM en onderzoek van RIGO. Zie onder de link naar: Trek naar landelijk gebied